Internet-radio bedre end Napster

På Nettet findes der mindst 20.000 radiostationer der sender musik i samme kvalitet som DR og lokalradioerne. En horisontudvidelse lokker.

Så er verden åben! "Hi ha Mata Nobori Kurikaesu". Japansk hip hop med tunge trommer, samples og råberi på japansk. "Kese Kese Where's the Sarangi?". Indisk drum&bass, hårde breakbeats og fuld gang i indercelloen. "Madruga Aeterna (Club Mix)". Blød engelsk klubmusik fra 1991.
På live365.com, verdens største radionetværk, er der omkring 20.000 radiostationer og de går lige fra de kedeligste kedelige til de mest eksotiske, forførende og ophidsende.
Er man først kommet derind flagrer man rundt som 15 årig pige, forelsket i en ny station hver halve time. Det er svært at styre følelserne. Verden bliver virkelig udvidet. Skal det være norsk satanheavy eller mongoler (etniske), der spiller banjo og fløjter med halsen? Eller skal man springe på en af de mange techno-kanaler og høre de mest vulgært gennemsmækkende dj sets fra technoklubber i Amsterdam og London? Mulighederne er flere end man har lyttetimer til at udforske.

Teknisk <

Egentlig behøver man ikke mere end et 56k-modem, en browser og en mp3-afspiller for at kunne høre langt de fleste af stationerne. De fleste Internet-forbundne danskere kan altså i dag høre Internet-radio.
Men det bliver lige godt sjovere hvis man sidder på ADSL eller et firmanetværk. Der er ingen minutpris og man kan modtage stationerne i 56 kbps/22khz - en lydkvalitet på højde med DR og lokalradioerne.
Det er heller ikke så svært at sende radio med live365.com. Man registrerer sig bare, uploader en stak af sine mp3'er og så er man i gang. Ingen videre omkostning hvis man er på ADSL, kollegie- eller firmanetværk.

Hvordan virker det? <

Ideen bag live365 er enkel: Køb en licens til at drive Internet-radiostation og bed folk lave deres egen kanal. Gider de lave en kanal, er det sikkert fordi de brænder for musikken. Og brænder de for musikken, ved de sikkert også hvad der er værd at spille. Vupti! På et år er det blevet til 20000 kanaler med ulønnede pladevendere, kommentatorer og vitsmagere.
De fleste af live365s kanaler står da også i skarp kontrast til kommercielle radiokanaler. Der er ingen a-rotation med de store pladeselskabers bedst sælgende plader. De fleste live365-stationer lever for at spille forrygende musik til kendere, swingpjatter og poptøser - ikke for at samle det størst mulige publikum til annoncer for gardinhandlere og solcentre.
Musashi Miyamoto driver sin Japanese Anime & VideoGame Music radiokanal fordi han elsker musikken i tegnefilm og computerspil og gerne vil dele den med resten af verden. Det samme gælder Copt1, der sender Koptiske salmer og sange til alle der gider lytte. Khala Radio sender bulgarsk musik ud i verden.
Det er sådan set omtrent umuligt ikke at kunne få præcis den musik man ønsker på live365.com.

Søde perspektiver <

Farvel små cd'er. Tiden hvor man købte cd'er ved at være overstået. I stedet for at investere i en tango-skive med James Last eller Hugo Strasser kan man få den ægte vare leveret fra en argentisk tangoradio. Om et par år, når endnu flere har højhastighedsforbindelser, vil nettets effektive distribution sandsynligvis for alvor begynde at irritere skiveskubbernes grueligt ineffektive, langsomme, og smalle distribution.
En del brugere af Internet-radio vil måske også vinke farvel til deres mp3-trang. De kan optage fra Internet-radioen og det er ikke så påkrævet. I denne Edens Have hvor al musikken hænger på træerne - hele tiden - lige til at plukke, kan det synes mindre vigtigt at samle sig et forråd. Selvom en station skulle forsvinde er der masser af lignende stationer, der kan tage dens plads. Jo, Afternoon nap 2.1 har god elektronisk lyttemusik. Men det har Meanderings og B*L*U*E og ... en håndfuld andre også.
Live365.com kan også betyde et også på lang sigt sølle liv for de kommercielle massepublikumsradioer på nettet. "De sidste nye hits og de bedste fra 70'erne, 80'erne og 90'erne" er ikke noget særligt på nettet. Det er letmælk. Alle har det, det koster det samme og det smager ens. Det er ligegyldigt hvor der bliver serveret. Folk vil sandsynligvis bare fravælge de kanaler hvor den rare musikstrøm afbrydes af reklamer.

Meget søde perspektiver <

Dette er ikke hybridnettet med 25 muligheder for at se den samme slags tv. Dette er ikke lokalradioerne med 5 muligheder for at høre den samme slags radio. Nettet er som altid hurtigere, bredere, dybere og mere demokratisk.
Demokratisk kan synes et stort ord i omtalen af en forvokset spilledåse, men det er berettiget.

  • FM-båndet er begrænset. Internet har plads til alle. Man skal ikke bede om sendetilladelse.
  • En FM-radio er meget dyr at sætte i drift og drive. På nettet smækker man bare nogle mp3'er op på en server, og så er man i gang. Det er tusinder gange billigere.
  • FM: Man skal tigge ældre herrer længe og indtrængende for at få en plads i radioen. På nettet smækker man bare nogle mp3'er op på en server, og så er man i gang.
  • Lejlighedspladevenderen kan få lov til at bevise sit værd.
    De små bands, de der ikke bliver spillet på FM-båndet, har også deres chance her. De kan lave deres egen radiostation, og promovere deres musik derfra. Samtidig med at de beriger verden.

Alt i alt ser det ud som om Internet-radioevolutionen er en værdig konkurrent til Napster, Gnutella og de andre musikbyttetjenester.

Hvem betaler? <

Der er dog skyer på himlen. Det koster penge at sende Internet-radio. Indtil videre klarer live365.com sig med at vise radiokanalernes liste over spillede numre med et "Køb nu!"-link ud for de enkelte numre. Og så nogle bannerreklamer. Det betaler selvfølgelig ikke for noget, så der er planer om at hælde reklamer ind i de for tiden så paradisisk pure radiostrømme. Til at begynde med er det frivilligt, men efterhånden som live365.coms investorer bliver utålmodige vil det sikkert blive påkrævet. Medmindre enten sendere eller modtagere af radiokanalerne ligefrem begynder at betale for privilegiet.
Så live365.com skal nydes nu. Mens den nyder sin storhedstid.

Hvem driver egen station? <

Det er selvfølgelig mest unge mænd, der kører egne radiostationer. De har passionen og den tekniske indsigt. Derfor er der også et hav af fremragende techno-kanaler på live365.com, mens det står noget ringere til i afdelingen for klassisk musik.
De fleste stationer høres af meget få mennesker, ofte under en håndfuld. Mængden af respons er derfor lille og er sikkert en medvirkende årsag til at mange radiostationer går i stå. De roterer blot et sted mellem 10 og 200 numre. Men med 20000 stationer kan man ikke sige at det er gået helt galt, og for hver "Nå, jeg skulle alligevel ikke være Internet-radiovært"-typer er der folk der bare bliver ved med at lægge mere og mere guf på. Neurofunk 🏛️ er et godt eksempel.

Interessante kanaler <

Hvem vidste at Ondars Tuva groove bolur daa-bool bolbas daa-bol var et forrygende mongolsk dansehit? Eller at Neurofunk Radio 2 serverer tasteinspirerende drum&bass i døgndrift og højkvalitet? Søg efter Genghis eller Neurofunk på live365.com. Du finder dem sikkert. Det gamle canadiske industrialband Skinny Puppy har også deres egen (fandrevne) radio. Den spiller kun deres numre. Ofte nogle af de ret sjældne versioner og mix. Asian Vibrations spiller også moderne musik for den hippe mand i tyverne. Sydøstasiatisk inspireret tæppebankermusik. De hippe i 30'erne og 40'erne kan så snuppe Just Jazz hvor der altid vil være lidt med Miles, Herbie eller John. Søg efter Hawaii og højttaleren er snart fuld af steel guitar og kæmpe rumklang. Soca giver hidsende rytmer fra de lykkelige øer og live365.com byder også på radioer der spiller reggae så olm at de færreste har hørt mage. Prøv også at søge efter shoegazer (skobetragter) - en særlig gren af rocken/poppen som de færreste kender og som ikke er særlig godt repræsenteret på FM-båndet. Blad i kanalerne. Søg i playlisterne. Søg efter kunstnerne. Live365.com har som regel et eller andet man ikke er vant til at få serveret i radioen.

Brug FreeAmp <

Det er ikke helt let at vælge sig den rette afspiller til nettets stride strømme radio og mp3. WinAmp er langt det populæreste Windows-program. Det er også klippestabilt og godt at betjene. RealJukebox er heller ikke af vejen. Men det overvåger en mere end det er betryggende. Yahoo Player kan afspille omtrent alle formater. Men hænderne op, hvem kan optage sprød Internet-radio? Ingen. Derfor kan man være fristet af FreeAmp. Afspilleren er ganske lækker i brug og så kan den som noget sjældent gemme radiostrømmen direkte i en mp3-fil. Man kan dermed optage i timevis af sine yndlingsprogrammer. Når vi er nede i FM-radiokvalitet fylder lyden kun 1/70 del af hvad den gør på en vanlig cd, så tre timers blød jazz koster altså ikke alverden i harddiskplads. Og så har man den til stunder hvor man ikke er opkoblet og/eller til den stationære/bærbare mp3-afspiller.

FreeAmp finder du på FreeAmp 🏛️. Og kan du ikke få optageværktøjer nok, så slå også et smut forbi StreamRipper 🏛️ og Total Recorder 🏛️. StreamRipper gør omtrent det samme som FreeAmp, bare knap så elegant. Total Recorder gemmer en hvilken som helst lyd, der sendes til ens lydkort i Wav-format. Med Total Recorder er det altså ligegyldigt hvilken afspiller man benytter. Total Recorder kan optage alt.

Bitbop lukket <

Selvfølgelig har der også været søgemaskiner til Internet-radioer. Den bedste var efter sigende Bitbop Tuner 🏛️, der endda også kunne optage fra radioen. Den er desværre lukket af uvisse grunde.

Vil man optage fra radioen (hvilket er tilladt i følge dansk lov) må man så bruge et andet program 🏛️.