Problemet med portaler

Portaler er meget sjældent det bedste sted at starte hvis man vil udnytte Internet fuldt ud.

En portal er en startside. Hverken mere eller mindre. Det er den side, der springer frem, når man starter sin browser. Det er den side, hvorfra ens Internet-verden umiddelbart går.

Består den af ét link - et til Ekstra Bladets computerstof - betyder det, at man må op i Adresse-feltet og skrive adresser af typen "http://www.aod.dk/aod/net-kurs" for at komme frem til en konkurrerende tjeneste.

Det er en helvedes hård opgave. For det er trods alt meget lettere at klikke én gang på en tekst, end at skrive en let forglemmelig sekvens af 30 bogstaver.

Derfor bliver det i praksis til, at browser-ejere bruger de links, de finder på deres startside.

Hvis de blev spurgt, ville de måske hellere have Alt om DATAs end Ekstra Bladets computerstof. Men ingen spørger.

Altså er ens startside ekstremt bestemmende for hvilken del af Nettet man kommer til at se.

Kan man så ikke bare skifte startside?

Jo da. Men de færreste gør det. Hovedparten af de danske browsere peger stadig på Netscapes, Microsofts eller brugerens Internet-udbyders startside. Som den har gjort fra fødslen. Se bare på din egen.

Gode og dårlige <

Det er synd. For jeg synes, at de fleste af disse portaler er noget møg.

De opfylder i hvert fald ikke mine behov.

Jeg vil have umiddelbar og direkte adgang til Alta Vista, Yahoo og Jubii. Uden vrøvl og svinkeærinder. Dertil vil jeg på sekunder kunne komme til Nettets bedste softwarebiblioteker for Windows- og Linux-maskiner. Der må bestemt heller ikke være langt til de film-, telefonnummer-, adresse- og bogdatabaser, jeg ofte bruger. Og endelig skal mine fag- og fornøjelsesrelevante sider også være at finde der. På side ét.

Hvad jeg ikke ønsker på min startside er vejret, nyheder, annoncer og dansende Disney-figurer. Jeg har ikke brug for det. Jeg har ikke brug for en eneste af de langsomme, overcensurerede og returkommisionslystne portaler.

Det er ikke en ny aversion jeg har fået.

Jeg har haft den så længe, jeg har haft en browser med en startside på maskinen.

Så for tre et halvt år siden, da jeg indså, at jeg ikke kunne udstå Netscapes startside, satte jeg mig for at lave en selv.

Dengang portal hed springbræt <

Min portal begyndte som en lille vejledning her i bladet. Og den fortalte hvordan man strikkede sin egen portal. Eller som det hed dengang: sin egen startside, sit eget springbræt til Spindet eller Net.sekstanten.

Netscapes startside henviste ikke til Jubii og Dansk Web-indeks, der dengang katalogiserede og viste videre til næsten alle danske hjemmesider. Der var kun Yahoo. Netscape henviste heller ikke til FAQ'erne, der dengang var nogle af de absolut bedste informationsresurser på hele Nettet.

Kurset viste, hvordan man både kunne henvise til Yahoo, Jubii og FAQ'erne fra samme startside, og dermed få et meget bedre overblik over Nettet.

Der var også en anden gevinst ved selv at strikke startsiden. Computeren begyndte ikke altid at koble op for at hente startsiden, når man startede Netscape. Den hentede startsiden (gratis) fra harddisken på 0.5 sekund i stedet for det minut, der var normen på et 14.4-modem.

Jeg lagde også et søgefelt til WebCrawler (datidens Alta Vista) ind.

Det betød, at det ikke længere var nødvendigt at vente 20 sekunder på at modtage WebCrawlers startside for at kunne foretage en søgning. Jeg kunne nu foretage en søgning sekundet efter Netscape var startet. Hu hej, hvor blev jeg effektiv i min netning.

Med Net.sekstanten fik jeg altså meget mere og bedre Internet end med Netscapes startside. Og jeg fik det væsentligt hurtigere.

Men den var forholdsvis personlig, svær at installere og tilrette og blev derfor aldrig rigtig populær hos andre end mig selv. Jeg har dog fortsat med den gennem alle årene, og tror stadig, at jeg er bedre tjent end folk der bruger de nymodens portaler.

For der er noget galt med dem.

Opasia <

På Opasia, min snart to et halvt år gamle yndlingsaversion, finder man ikke Jubii (et emnekatalog med 40.000 danske sider) eller Kvasir (et emnekatalog med 14.000 danske sider) på nogen prominent plads. De er at finde med lille skrift allernederst et sted på menuindgang nummer 12, skønt de er nogle af de absolut vigtigste steder for en dansk Internet-bruger.

I stedet finder man TV2s morgennyheder allerøverst på side ét.

"Nyheder - live. Husk at se TV 2's morgennyheder online, mandag til fredag klokken 8:00 på Opasia." står der.

Portalen Opasia er altså ikke primært interesseret i at give mig det hellige almindelige Internet. De er mere interesserede i at binde mig det uhellige tv på ærmet. Det tv, der ikke - som Nettet - leverer bred, dyb og nødvendig information for mig om det jeg vil have, når jeg vil have det. Det tv, der tværtimod leverer smalsporet, tynd, unødvendig information når andre vil have det.

En portal som Opasia forsøger dermed at tvinge et gammelt, snærende og autoritært medie ned over et nyt.

Men jeg kan da forstå det.

De tjener penge på det. Annoncører betaler nemlig penge for at blive placeret i Opasia.

Fona og Fredgaard er længere oppe i Opasias startside-hierarki end emnekatalogerne og søgetjenesterne fordi de betaler for det.

Og de nyere portaler? <

De nyere portaler virker på omtrent samme måde som Opasia.

På den ene side forsøger de, at give deres brugere en vis funktionalitet og information. Og på den anden side forsøger de at holde dem fastspændt inde i portalens eget informationsunivers, hvor portal-ejerne tjener penge på en stor del af klikkene og fremvisningerne.

Portaler bliver dermed en underlig slags aviser, der, for at holde det størst mulige antal til, giver alle brugere laveste fællesnævner-nyheder. Der er lidt populære pressenyheder, lidt vejrudsigt, lidt populær sport, lidt populær musik og så fremdeles. Men der er - som sagt - ikke de nyheder, den sport og den populære musik jeg er interesseret i. Selvom man kan tilrette nogle af dem lidt, er der stadig ikke nok for mig.

Og så længe der ikke er det, bliver min 100% dynamiske og skalérbare startside på min hyperhurtige harddisk.

Jeg kan kun anbefale det.

http://www.jubii.dk, http://www.opasia.dk, http://www.get2net.dk, http://www.disneyblast.com, http://www.sol.dk, http://www.msn.com og http://www.taliban.com med de festlige vejrudsigter må fortsætte uden mig som startsidekvæg et langt stykke tid endnu.

Efterhånden er det ikke så vigtigt at gemme sin startside på harddisken. Med fast forbindelse/ADSL er indlæsningshastigheden via nettet næsten til at leve med.

Portaler er ikke sexede mere. De får stadig mange besøgende, men ikke så meget positiv presse. Deres (annonce)indtægter er også faldet.

Google har også afløst Jubii og Alta Vista, når jeg skal søge efter noget. Jeg bruger dog stadig min egen startside, Net.sekstanten 🏛️. Men selv den viser træthedstegn 🏛️.

Jubiis værktøjslinje er fænomenal <

Hvis jeg bruger Internet Explorer, kan jeg installere en værktøjslinje, der giver mig mulighed for

1. At klippe omtrent enhver del af enhver side ud, og sætte den på min egen startside (!)

2. Smide søgefelter til søgemaskiner på min startside.

3. Få alle mulige interessante tjenester på min startside.

Det er en forrygende nyskabelse, der virkelig får det til at krible i de små teknikfingre. Alle kan nu lave deres egen, personlige samletjeneste. Det er en eminent nyskabelse.

Prøv den på min.jubii.dk 🏛️