Hvad hulen er podcasting?

Folk laver komprimerede lydfiler og publicerer dem. Nogle få lytter til filerne og nogle af disse bruger programmet iPodder og en Apple iPod til at få lyden nærmere ørerne.

Podcasting forklaret kort:
  1. Du optager din musik/snak på din pc
  2. Du konverterer snakken/musikken til en komprimeret lydfil (mp3 fx.). Du redigerer og efterbehandler lyden hvis du er flink.
  3. Du uploader filen til en almindelig webserver og linker til den fra en almindelig webside.
  4. Brugeren downloader filen med en almindelig browser.
  5. Brugeren afspiller den på sin pc eller
  6. Brugerne overfører filen til sin bærbare musikafspiller. F. eks. en Apple iPod.
"Hvad er det nye?" spørger du sikkert. "Det har vi da kunne gøre de sidste ti år."

Det nye er vistnok at programmet iPodder løbende og helt af sig selv kan downloade de komprimerede lydfiler fra udvalgte kilder og fylde brugerens harddisk med lydfiler.

Man kan så at sige springe browseren over og få sig et radioabonnement, der ligner et abonnement på et nyhedsbrev eller papirmagasin.

Radio skifter fra at være "streaming" eller "on demand" 🏛️ til at være "on the disk, sucking up space".

Podcasting er altså ret enkelt, ikke særlig nyt og forholdsvis uspændende. Så vi må hellere fortabe os i de tekniske detaljer.

Apple iPod <

iPod navnet på en serie bærbare musikafspillere 🏛️ fra Apple. De er dyre. Men de er veldesignede, brugervenlige og byder på god lydkvalitet og stor kapacitet. Fylder man en iPod til randen, kan man i skrivende stund bære rundt på 60 Gb musik/data.

iPods har ikke særlig meget med podcasting at skaffe.

Et podcast bliver ikke mindre podcast af at lytteren overfører den komprimerede lydfil til en hvilken som helst anden bærbar afspiller 🏛️ eller bare lytter via sine pc-højttalere.

iPodder <

iPodder 🏛️ er et program, der løbende og helt af sig selv downloader komprimerede lydfiler fra udvalgte kilder og fylder dem på brugerens harddisk.

iPodder er ikke videre knyttet til iPods. iPodder placerer lige så gerne lydfilerne på pc'ens eller Rio Carbon 🏛️'ens harddisk.

iPodder er basalt set en feed-læser der læser RSS-feeds og downloader det, der står i enclosure-feltet.

Og det er altså her nyheden er. "Feed-læser bruges til auto-download af multimediefil".

Er det ikke dyrt at podcaste? <

Det kommer an på hvor mange gange ens lydfiler bliver downloadet. Hvis 10 brugere downloader 10 filer på 10 Mb i løbet af en måned har man smidt 1 Gb fra sin webserver til deres harddiske. For tiden betaler man typisk 5-15 kr. pr. Gb trafik på et dansk webhotel.

Får man 1.000 downloadere lyder trafikregningen på 10.000 kroner, og så er det ikke sjovt længere og man hader abonnenterne (der sikkert ikke engang husker at lytte til alle de downloadede filer.

Her kan man dog gøre det sædvanlige og enten fordele distributionsbyrden på et fildelingsnetværk 🏛️ som f. eks. BitTorrent eller Usenet 🏛️ - denne fænomenale opfindelse fra 1979.

Eller gå den tunge sælgervej og forsøge at få annoncører eller brugere til at betale for morskaben.

Lyt til det <

Martin har talt om emnet audioblogging og Podcasting i Harddisken på DR P1 🏛️.

Er det sjovt at podcaste? <

Måske. Det kommer an på hvor sjovt man synes, at det er at producere lyd (lær det i Få lyd på nettet 🏛️ fra 2002) og hvor meget man kan tåle at blive ignoreret 🏛️.

For de fleste vil blive ignoreret endnu mere end når de kaster tekst på nettet.

Søgemaskinerne indekserer ikke ens lyd-stopklodser og få mennesker vælger lydstopklodser på 5, 10 eller 30 minutter. De foretrækker at læse/skimme på få sekunder eller minutter.

Podcasting hæmmes også af rettighedsspørgsmålet. Må du spille musik i dit podcast? Svaret er sandsynligvis "Nej, du må ikke lægge andres musik ud som mp3'er."

Så alt i alt er en begynderkonto hos Live 365, gammeldags strømmende radio 🏛️ på mange områder ret konkurrencedygtig med podcasting.

Vi sælger skamløst viden og assistance vedrørende