Gratis, nyttigt og næsten anmeldt

Her finder du byggestenene til din hjemmeside eller Internet-tjeneste.

Free Center <

Ethvert fæ kan lave en liste over gratis tjenester på Nettet. Det er ikke sværere end at lave en liste over snydekoder, partnerprogrammer 🏛️, vittigheder eller skisportssteder.

I Danmark er der for tiden en 5-10 stykker, der forsøger sig.

Men deres sider er dårlige.

De er som regel meget mindre omfattende end deres udenlandske forlæg, og tjenesterne på listen er usselt og inkonsekvent beskrevet.

Så Gud ske tak og lov for Free Center 🏛️.

De har ikke bare en af de mest omfattende lister over gratis tjenester. De har også gjort sig den ulejlighed at se på tjenesterne og give dem en karakter.

Brugbarhed <

Vi kender det allerede fra software. Shareware.com er et møgsted i forhold til Tucows, Hotfiles og Stroud's. Fordi Shareware.com kun kan diske op med en to-linjers beskrivelse af et program, og ikke har nogen mening om det.

Der er Tucows, Hotfiles og Stroud's bedre.

De tør både at anmelde et program, og give det karakter. Man får ikke bare en liste over ti fax- eller e-post-programmer. Man får at vide hvilke der virker bedst hvornår.

Sådan er det også på Free Center, der dermed distancerer sig fra hvad der findes af lister over gratissider.

Her har der faktisk været vågne mennesker rundt for at veje diverse net.tjenester mod hinanden og indskrive deres nøglefunktioner i tabeller.

Det giver et godt og hurtigt overblik over Nettets gratis tjenester, og man er dermed ikke det mindste i tvivl om man skal vælge Xoom eller Geocities som leverandør af gratis www-plads.

For Xoom scorer 10 ud af 10 mulige, mod Geocities 6/10.

Desværre er det endnu ikke blevet til egentlige anmeldelser på Free Center, og man får derfor ikke at vide, at Geocities er dårligere fordi man som "kunde" der får grimme URL'er, grimme pop-up vinduer, lav hastighed og en overivrig slettelyst. - Geocities' angst for at servere kontroversielle sider er så udtalt, at de faktisk har fået en hel hadegruppe for sig selv på Yahoo.

Alt det ville det selvfølgelig være rart, at kunne læse på Free Center.

Men bagmændene har valgt rigtigt.

De har først og fremmeste brugt deres resurser på at lave forholdsvis komplette lister over alle Nettets gratis tjenester, inddele, deklarere og karaktergive dem fornuftigt. Det har på et tidligt tidspunkt fået Free Center til at skille sig ud som den bedste gratis-side, og trukket brugere fra de mere blindt opremsende konkurrenter. Så kan man altid ordne detaljerne senere.

Design <

Free Center distancerer sig også fra konkurrenterne i designet.

Ude i venstre side fortæller navigationsspalten til ethvert tidspunkt hvad Free Center ved noget om. Man ved allerede fra første side, om de har det man søger.

Er man alligevel i tvivl om "Free Money" er noget for en, kan man finde hjælp i kategoriens introduktion. Her forklares det på 4-8 linjer hvad tjenesterne leverer, og man kan i tabellen se hvilke forhold, man bør være opmærksom på. Yderst brugervenligt.

Free Center kommer dermed til at understrege en lang række kvaliteter ved gode net.tjenester. Hvoraf den vigtigste er, at de skal turde mene noget.

Ellers er de meningsløse.

CGI-resources <

"Selvfølgelig kan du få det gratis. Nej nej. Lad nu være med at prøve at stikke penge i lommerne på os. Du skal da nok få al den software, der kan drive din webserver gratis. Det har du da fortjent."

Og det har man vel egentlig.

Script-sprog <

Når man sådan har installeret sin webserver kommer næste spørgsmål: hvilket script-sprog skal jeg vælge.

TCL er konsekvent opbygget af kompetente mennesker. Det er objektorienteret og logisk. Det foretrækkes af Web-guru Greenspun, men har ikke helt så god en ydelse som visse af konkurrenterne.

Python er af tilhængerne blevet spået en stor fremtid. Sproget har da også som TCL mange ting der taler for det. Men en stor bagdel: det er ikke særlig udbredt.

PHP3 er let at gå til. Sproget kan læres forholdsvis hurtigt, det er forholdsvis konsekvent og dokumentationen er i orden. Webhotellerne udbyder det også i stort antal.

Men det er hos PERL man finder tonsvis af gratis kode. Ikke kilovis, men tonsvis. Perl har så mange tilhængere, og de er så glade for at dele ud af deres løsninger, at der snart ikke er den Internet-løsning man ikke kan finde i Perl et eller andet sted. Dertil er Perls ydelse også høj. Sammen med en Apache web-server - der sandsynligvis vil være verdens mest udbredte i mange år frem - kan man virkelig betjene mange mennesker ad gangen uden at selv en mindre Pentium-server får det mindste åndenød.

Gratis kode <

Et af de bedre arkiver for Perl-kode er CGI Resources 🏛️. Ikke noget med alfabetiske oversigter eller andet pjat, alt er pænt og ordentligt inddelt efter emne.

Vil man have et bannerreklame-rotationssystem er det der. Vil man have en indkøbsvogn til sin salgssite er den der. Der er også hele butikssystemer.

WWW-postkort og chat? De er der. Auktioner og konferencesystemer? Jo da. Klient-program til databasen? Ja ja. Formular-behandlingsprogrammer til HTML-formularer? Jap.

Et sted som CGI Resources er en enorm hjælp for mennesker, der bygger deres egne tjenester. De skal ikke betale for byggeklodserne, og kan dermed komme rigtig langt rigtig hurtigt.

Og i modsætning til staklerne uden serveradgang, kan man med lidt snilde selv tilrette www-gæstebogsprogrammet, så der står "Oles gæstebog" øverst med store bogstaver. I stedet for "GuestWorld GuestBook a GuestWorld service visit GuestWorld at http://www.GuestWorld.com" og så med småt nedenunder "Ole".

Man kan også få nogle ret gode statistikprogrammer, der kan opskrive aktiviteten på serveren på ret mange både fornøjelige og lærerige måder.

Med CGI Resources bliver man kort sagt meget veludstyret på kort tid.