Kom År2000-hysteriet i forkøbet

"De første År2000-teknikere er allerede taget op i bjergene med deres geværer! De er forberedt på Dommedag og samfundets kollaps!". Pressen og Internet er ved at flyde over med skræmmehistorier. De fleste af dem uden nogen bund.

Jeg sidder og skriver dette den første januar 2000. Og computeren opfører sig fuldstændigt normalt. Alle programmer, jeg har prøvet, har fungeret som altid.

Mit liv er faktisk lidt kedeligt, for mikrobølgeovnen og videoen bestod også År 2000-testen med bravour.

Det er den første januar år 2000 her i huset, og der er slet intet galt!

År 2000-problemet ser slet ikke ud til at eksistere i husstanden.

Skræmmeindustrien <

"Kan en journalist sige farlig bliver han salig" er et af mundheldene fra branchen. Gennem tiden er der ikke den ting, der ikke har TRUET os og været en BOMBE under systemet. Computervirus, Internet, Back Orifice og nu År 2000 problemet.

Hver gang har bøhmanden virkelig lovet at lægge vore liv øde. Men hver gang har der været tale om en storm i et glas vand. Jo, computervirus, Internet og Back Orifice har da ændret livet lidt. Men ikke så meget at det gør noget.

Jo, de nævnte sager kan være farlige. Men pressen råber "Ulven kommer og tager DIG!" alt for ofte i forhold til hvor ofte ulven kommer, hvor mange den bider og hvor hårdt den bider (du kan se en graf i artiklen om Back Orifice 🏛️).

Nærværende artikel vil forsøge at lodde dybden af År2000-hysteriet.

Wired <

Wired er et blad, der siden 1993 har berettet fra frontlinjen af Den Digitale Revolution. Man kan faktisk sige, at de selv har opfundet store dele af den digitale revolution. Wired har altid været først med grundige og hyperbegejstrede artikler om Virtual Reality, Internet, kunstig intelligens, robotter, wearable computing og andet på teknologiens forkant.

Herhjemme har især harddisken og Politikens Computertillæg viderebragt Wired-budskaberne. Som regel ved at sende en person hen for at snakke med dem, Wired har snakket med. Nicolas Negroponte og Esther Dyson er typiske Wired-koryfæer.

For mig at se var det Wired 6.08 fra august 1998, der for alvor satte gang i År2000-hysteriet.

I dette nummer fortalte Kevin Poulsen en perfekt historie 🏛️: nogle År2000-konsulenter var begyndt at forberede sig på samfundets kollaps. I stedet for at hjælpe os stakkels, stakkels nødstedte havde de besluttet at købe el-generatorer, våben, frysetørret mad og beboelser langt væk fra civilisationen.

Et par dage efter den perfekte, halvejs bibelske historie var blevet lanceret i det økonomisk betrængte Wired begyndte mine kolleger at genfortælle historien.

"Hydr! Hydr! Har du hørt at der er nogle År2000-konsulenter, der har pakket sagerne og er flygtet?

Uh!

Ih!"

Kort efter var den perfekte historie ude på dansk, og der er sikkert en hel del af nærværende blads læsere, der kan huske den. Den blev først overgået i december 1998, da det falske rygte "Og de kinesiske luftfartsmyndigheder kræver, at alle cheferne er oppe at flyve på årskiftet 1999/2000" blev spredt i pressen.

Hvad artiklen glemte <

Wired-artiklen og dens fætre i pressen glemte dog at fortælle, at der findes en større mængde semi-religiøse, dommedagshungrende amerikanere, der vil bruge et hvilket som helst påskud for at kunne fortælle, at dommedag er nær.

For eksempel blev en vis Gary North citeret flittigt og mange sites - her i blandt Wired - linker lystigt til Hr. Norths Y2K-dommedagshjemmeside på http://www.garynorth.com 🏛️.

Hvad alle på en eller anden måde glemmer at oplyse er, at North er en desperat kook på den yderste religiøse højrefløj, der som et andet Jehovas Vidne har skreget Dommedag hele sit liv.

Tjekker man Alta Vista, vil man finde, at forholdsvis mange links til http://www.garynorth.com. Mens omtrent ingen linker til den fortrinlige Gary North er en stor fed idiot-side på http://garynorth.shadowscape.net 🏛️.

Det er synd, for sidstnævnte tager på eminint vis gassen af meget År2000-hysteri og dens tossede budbringere. Siden forklarer stille og roligt, at det er en grov fejl at konkludere, at der bliver superkaos fordi ingen har kunnet bevise det modsatte. Samtidig giver den et billede af hvilke typer der kolporterer År2000-hysteri og ser på deres sandsynlige motiver.

Historien om halvgalninge der råber "Ulv!" er dog ikke så god som "Ulven kommer!", og får derfor ikke så meget medieopmærksomhed.

Men her er et par gran salt du selv kan tilsætte de fleste År2000-historier.

Omfang <

På de tusinder af mere eller mindre ligegyldige År2000-problem hjemmesider, der er dukket op gennem den sidste tid, er der en del oplysninger, der går igen. Det bliver de dog ikke mere sande eller brugbare af.

En af de bedste er "En undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Gartner group fandt at 90% af alle programmer (applications) vil blive påvirket af År2000-problemet".

Til det er der blot at sige: undersøgelser fra Gartner Group er notorisk ubrugelige. De har også - mod passende betaling - forudsagt, at The Microsoft Network ville blive større end Internet og en hoben andre latterlige ting. Gartner Group vil sige omtrent hvad som helst for penge eller omtale.

Derudover er "påvirket" et ekstremt vagt udtryk. Så vagt, at det grænser til det ubrugelige.

Jeg kan også med fin ret hævde, at den 21. april vil påvirke 90% af alle applikationer. For jo jo, når det er den 21. april, så gemmer alle computerne filerne med netop den dato.

Gartner Group-udsagnet misbruges flittigt til at skabe et indtryk af, at År2000-problemerne er af et større omfang, end de egentlig er.

En anden gammel cirkushest lyder "80%-90% af alle pc'er vil vise den forkerte dato. De fleste vil ikke engang vise 1900, de vil vise et eller andet i 1980'erne" (begge eksempler taget fra http://www.leepfrog.com/E-Law/CDLB/Year2000.html 🏛️).

Til dette er der blot at sige: Pjat! Undersøg selv sagen. Se om ulven er der.

Min hurtige test viste med en vis sandsynlighed, at der ikke var en eneste ulv i husstanden.

Her er et par bedre cirkusheste: 90% af År2000-problem hjemmesiderne klistrer År2000-problemet på systemer, der ikke påvirkes. For at give deres hysteri mere vægt. Og 86.47% af al statistik giver ikke et retvisende billede af virkeligheden.

Kan man selv teste, og er man det mindste bekymret, skal man ikke være bange for at teste sit system.

Man vil sikkert finde, at der slet ikke er nogen ulv i det.

Magiske sammenhænge <

Det andet store problem på År2000-hysterisider er sammenstillingen af data, der ret beset ikke har meget med hinanden at gøre eller støtter nogle konklusioner.

"Jamen, kan du ikke husker hvordan hylderne i supermarkederne blev ribbet under konflikten i 1998! Og der var ingen gær!"

Det er et hidsende udsagn. Men det siger intet hvor mange computersystemer, der vil blive ramt af År2000-problemer og hvilke konsekvenser, det vil få.

Det samme gælder de mere desperate udsagn som "Jamen, dinosaurerne døde og romerrigte faldt!" Ingen af disse udsagn kan bruges til andet end at skabe hysteri.

Der er nu flere tusinde engelsksprogede År2000-problem hjemmesider, og en ganske høj procentdel viderebringer udsagn som disse. Nominelt for at "mane til eftertanke". "Det var ikke begyndt at regne, da Noah byggede arken!" Reelt for at pifte ellers kendsgerningsløse og følelsesmæssigt motiverede sider op.

Blandt de mange År2000-sider er det ufatteligt få, der tør sige, at problemet kun er relevant for en forholdsvis lille del af vort samfunds computersystemer.

Forberedelse er uomgængelig <

"Der er 520.000 firmaer i Danmark. Og kun 3% har År2000-testet sig!"

Pah! Jeg har et firma, og jeg har ikke År2000-testet det for 5.000 kroner eller 50.000 kroner. Var jeg blevet spurgt om jeg havde År2000-testet mig i september 1998 havde jeg svaret nej.

Jeg regner dog stadig med at være erhvervsaktiv i januar år 2000. Der er en utrolig mængde problemer man kan løse, når de opstår. - Lige nu, den 1. januar år 2000 - virker alt for eksempel, og jeg er sikker på at en utrolig mængde andre erhvervsdrivende vil gøre præcis samme erfaring.

Når "Ingen har forberedt sig!"-kortet spilles, er det passende lige at tænke sig om, og spørge "Jamen, er det da nødvendigt?" Det er det ikke nødvendigvis. Dertil er statistikken også på dette område af en kvalitet, der ikke kan tåle de første tre spørgsmål.

Hvem påvirker År2000-problemet egentlig? <

Tja, os alle. For vi skal høre om det og forholde os til det.

Den ene måned dør vore pc'ere.

Den anden måned er det "alle systemer, der har et indbygget ur".

Den tredje er det bankerne, aktiemarkedet og FDBs distribution. Og så fremdeles hele vejen frem til januar 2000.

Men lad os se på hvem der ikke bliver ramt.

Markerne bliver ikke ramt. Korn er en græsart og den bekymrer sig mere om godt sommervejr end om menneskers kalendersystemer. Hvis ikke der sker en katastrofe til sommer kommer høsten i hus, og vi har korn nok til at brødføde os gennem vinteren.

Der er intet, der taler for at kornlagre og lagre med dåsetun og Jaka bov skulle nedbrænde spontant nytårsaften, så vi kan med en vis ret forvente, at lagrene er der.

Vi kan også forvente, at lastbilerne kan køre ud til brødfabrikkerne. Og at de på brødfabrikkerne kan overtale deres ovne til at virke. Turen fra brødfabrik til supermarked er sikkert lige så triviel og udramatisk som kornets første køretur.

Måske kan visse lagersystemer have problemer som følge af År2000-fejl. Men sandsynligheden er ikke overvældende. Og man kan trods alt godt udfylde bestillingssedler i hånden.

Ryger strømmen den 1. januar 2000? Sikkert ikke. Og hvis den gør, kommer den nok tilbage igen ret hurtigt. Det samme med vandforsyningen. Og ellers plejer det jo at sile ned ovenfra.

Samfundsomstyrtelse <

Snakker man med År2000-bekymrede, er det her angsten svinger fra noget computerrelateret til de mennesker, man deler samfund med. "Jah, men vi deler jo samfund med sindssyge, gale, hamstrende og grovsultne grobrianer. Det så vi jo under konflikten i 1998.!"

Tja. Her er det i høj grad pressen, der bestemmer hvor sindssyge, gale, hysteriske og hamstrende folk skal være. Råber de at den store Bussemand, År 2000 og Fenris-ulven kommer hele 1999, er der sikkert tilstrækkeligt mange, der kan blive hysteriske nok til at hamstre i en grad så nogle supermarkeder kommer til at mangle varer og nogle banker kommer til at mangle kontanter.

Men kan pressen slå sig til tåls med at vi måske kan overleve nogle få linjers fejlgenererende kode i nogle gamle Cobol-programmer, er der vel egentlig ikke særlig meget, der peger i retning af samfundsomvæltninger.

Yderligere læsning <

Så hvad skal jeg gøre ved År2000-problemet?

Undgå i det mindste hysteri.

Det mest fornuftige er vel at prøve efter hvor galt det er. Der er ikke noget som praktisk efterprøvning, der kan standse begyndende hysteri. Og prøver alle efter, er alle klar til År2000.

Den næste mulighed er at sprede lidt modgift mod År2000-hysteri her og der. Når en eller anden er ved at blive grebet af sort panik: fortæl ham, hvad han kan gøre for at beskytte sig selv mod skidtet.

Der er allerede en utrolig mængde År2000-sider rundt omkring på Nettet. Og det er enormt svær at finde en, der er praktisk brugbar.

Yahoo henviser til engelsksprogede på http://dir.yahoo.com/Computers_and_Internet/Year_2000_Problem 🏛️ og i Danmark har Jubii oprettet http://www.jubii.dk/EDB_Internet/aar2000 🏛️ til samme formål.

Hav din skepsis klar, og tag ikke imod råd fra alle.

Se bare. Der skete ikke en bønne. Det hele var bavl. Journalisterne, "eksperterne" og hofnarrene fyldte os med pladder.

Mit råd: lær at detektere bavl før du begynder at tro på det. Hjælp kan findes i Vrangforestillingernes Jordef&aelig;rd, Tanke- og taleoverf&oslash;rt virus og generelt på Vertikal 🏛️.

Et offer for idiotien <

"Folk spørger om det er permanent og om jeg er død".

En ældre skvadderpande mente at en metalforgiftning var en passende måde at fejre År2000-hysteriet med. Så han smølfede sin hud blå af skræk.

Han var naturligvis Business consultant 🏛️.

Google har lidt mere 🏛️.

Billige statister til zombiefilm. Både krop og ånd er tunet til rollen.