Praktikant på Vertikal - Tanker uge 39/2001

Vi havde praktikant på i de forgangne to uger. Man må jo bære sin del af byrden, og Jeppe var en velkommen afveksling i en hverdag der allerede er meget afvekslende.

Jeppe (med efternavnet Sjöström) havde selv fundet frem til Steven ved en tidligere lejlighed 🏛️, og anmodede om at komme og holde os med selskab i de to uger han skulle i erhvervspraktik.

Jeg er ikke sikker på at vi udførte opgaven helt som en folkeskolelærer havde forestillet sig. Vi var måske ikke helt politisk korrekte hvad angår måden vi behandlede Jeppe på. Jeg tror det lykkedes os at få ham ret klar på, at fast kontorarbejde ikke er nogen fremtid for en håbefuld ung mand som ham. Han oplevede hvordan vores arbejdsuge går. Vi er skam yderst seriøse og effektive — sådan cirka 2-3 timer om dagen. Dagens øvrige timer veksler mellem samme grad af seriøsitet og effektivitet og noget, der vel nærmest kan betegnes som slack.

Vi må vel nok siges at have udøvet en mild — men udspekuleret, elegant og effektiv — form for indoktrinering, og gjorde vores bedste for at advare Jeppe mod den slagne vej på uddannelses- og arbejdsmarkedet.

Vi lægger vægt på at snakke, fordybe os, tænke tanker, tage initiativer og have et liv. Det gør man sjældent på en almindelig arbejdsplads. Husk det Jeppe!

Et lærestykke i kontorhierarki <

Vi gav dog Jeppe en smule indsigt i forholdene på det rigtige arbejdsmarked. Det var selvfølgelig Jeppe der som yngstemand blev sendt til bageren. Det kunne firmaets seniorer selvfølgelig aldrig drømme om at gøre selv.

Desuden blev han sat til det nærmeste vi kan komme ensformigt, gentaget arbejde, nemlig at inddatere gamle artikler i vores nye artikelsystem — en opgave Jeppe løste til alles store tilfredshed. Tanken om at flytte snesevis af allerede skrevne artikler over i et nyt system var ikke tiltalende. Perfekt arbejde for en ubetalt ungdomsarbejder.

Kontrol <

Ingen arbejdsplads uden kontrol. Vi havde fra starten af fået at vide, at Jeppe tilhørte virksomheden 9-17. Alle hans øvrige aftaler måtte underordnes lønarbejdstiden.

Jeppes skole ringede kontrol og blev beroliget.

- Bare rolig. Han har alligevel ikke tid til at komme herud, sagde Jeppe.

Vi var ret rolige.

Jeppes forældre var måske ikke bekymrede men nok en smule forundrede. Jeppe fulgte nemlig rytmen, og kunne under stor frihed komme og gå som han havde lyst. Sjovt nok havde han lyst til at blive længe.
Under sit arbejde med publiceringssystemet bidrog Jeppe med mange værdifulde kommentarer, og hjalp med at finde de sidste lus. Desuden bragte han antallet af artikler op over 100, så nu ligger der materiale nok til mange måneders aktivitet på Vertikal.
Spændende sager fra en svunden tid. Artikler der er skrevet i IT-branchens dunkle morgen — og et par stykker om formiddagen — som alle holder og er læseværdige i dag.

Stay tuned!

Jeppes første praktikophold hos Steven <

Som nævnt i indledningen var det ikke første gange Jeppe næsten var i praktik på vertikal. I maj gav jeg Jeppe erhvervspraktik i en uge.

Det tog en del tid fra indtægtsgivende arbejde (det er grunden til at de fleste videnintensive/specialicerede virksomheder skyer erhvervspraktikanter). Men det var til gengæld ret lærerigt.

Arbejdsmetoder <

Jeg skulle faktisk til at forklare de arbejdsmetoder, der de sidste ti år er groet fast.

Hvordan nærmer man sig et emne, som f. eks. medarbejdertilfredshed? Det lette svar, det de fleste journalister vil vælge er: "vi læser hvad der står i pressematerialet og så skriver vi det af. Alternativt beder vi Human Resource Manageren [sic] eller chefen om at sige det, så vi også har nogle citater."

Det var f. eks. hvad en fuldt uddannet journalist fra DR gjorde på Jubii, da Jeppe var der.

Jeg måtte så lære Jeppe den videnskablige metode. Gå rundt og spørg folk. Mål deres svar med hinanden.

Hvis en svarer "Jeg er tilfreds på denne arbejdsplads fordi lønnen er over middel" så spørg også mand nummer 2 om lønnens indvirkning på tilfredsheden efter han uhjulpet har svaret f. eks. "Jeg er tilfreds med denne arbejdsplads fordi jeg har dygtige og sjove kolleger."

Det er meget sværere end at servere en grydeklar historie. Til gengæld får man respekt. Både på kort og på lang sigt.

Selvstændigt arbejde <

Jeppe lærte også hvordan man arbejder som selvstændig.

Man begynder når man er klar. Men man fortsætter til man er færdig.

En dag - undskyld Jeppes skolevejleder - begyndte arbejdsdagen først klokken 14. Hos os gør det ikke noget. Bare opgaven løses. Altså at Jeppe leverer aftalte mængde i aftalte kvalitet til aftalte tid. Det gjorde Jeppe. Og blev dermed et skattet medlem af Vertikal.

Vil du lære lige så meget som Jeppe? Så begynd med at læse Jeppes rapport fra første praktikophold 🏛️.