Åbent brev til Hanne Boel - Tanker uge 47/2002

Efter at have hørt tre numre af den nye cd med Hanne Boel, måtte jeg i blækhuset. Jeg kunne nemlig ikke spille flere på grund af en elendig kopibeskyttelse!

Hanne Boel
EMI-Medley, Capitol Music
Dronningens Tværgade 7
1302 København K


Ang. din nyeste cd og Copy Control


Kære Hanne,

Du har lige mistet en cd-kunde!

Og hvorfor så det?
Jo, fordi kunden - mig - lige har konstateret at dit pladeselskabs kopisikringshysteri har medført at han ikke længere kan spille din nye cd "Beware of the dog".

Uanset hvordan jeg vender og drejer mig, rækker deres elendige teknologi nemlig ikke til at spille cd'en på et intelligent apparat i mit hus.

Min pc plejer villigt at spille alt hvad jeg byder den med det program, som jeg har valgt til formålet. Men de mener åbenbart ikke at jeg skal have min frihed til at vælge hvordan dine cd'er skal afspilles. Jeg er tvangsindlagt til at bruge det program de medleverer - som jeg dels ikke bryder mig om, og som i øvrigt heller ikke virker. Jeg har fået tre numre for mine 149 kroner. Mere vil skidtet nemlig ikke spille, før det er slut.
Oven i købet har de formodentlig også frataget mig min lovlige ret til at tage en kopi af cd'en eller lægge den ind på min computer. Hvis pc'en ikke kan se numrene kan den sikkert heller ikke kopiere dem.

Ikke fordi jeg har forsøgt. Jeg køber og betaler nemlig langt de fleste af mine cd'er. Jeg har købt at par af dine tidligere, dengang de udkom.
Heller ikke fordi jeg kommer til det. Cd'en er nemlig leveret tilbage til butikken igen - byttet til én fra én af dit pladeselskabs konkurrenter med én af dine kolleger fra branchen.

Jeg finder det nemlig yderst kritisabelt, at det er mig, der har betalt fuld pris for produktet, der skal besværes af deres overdrevne kopiparanoia. Som enhver ved, er kopiering af cd'en fuldkommen uproblematisk: et kabel fra mit stereoanlæg til pc'en kan sikre mig min kopi - fuldt lovligt, i øvrigt. Så sikringen er kun til besvær og ikke til den store nytte i længden.
Jeg er udmærket klar over at denne kopisikring er et led i en strategi, der skal sørge for at du og pladeselskabet får penge, når jeg hører musik. Det har jeg fuld respekt for. Jeg synes i høj grad at musikken er pengene værd, og mener at du skal honoreres stort for dit arbejde.
Jeg er lige så utilfreds med ulovlig kopiering som de og du sikkert er.
Men jeg synes ærligt talt at du skulle bede dem give dig og dine kolleger de mange penge, som de bruger på at udvikle teknologi der forringer dine produkter og jager dine kunder væk.

Hvis dette er deres metode til at sikre sig indtægter, så bliver det uden mig som Ofelia!
Jeg har intet ulovligt gjort, men er tværtimod blevet frataget min ret til at gøre noget lovligt: ganske simpelt spille cd'en hvor jeg vil og hvordan.
Jeg tror minsandten jeg køber nogle gamle vinylskiver og en koncertbillet i stedet.
Så håber jeg du spiller mere end de tre første numre, og at jeg selv kan bestemme om jeg vil komme i bil, bus eller på cykel, have gult, blåt eller rødt tøj på og bruge ørepropper eller ej. Eller skal din koncertarrangør bestemme det?

I mellemtiden kan pladeselskabet så hønse rundt med alle deres triste teknologiske løsninger og de andre utilfredse kunder fremover.

Hils dem og sig tak for vores tid sammen

Med venlig hilsen
Martin Jørgensen

PS <

Der er jo også en anden mulighed. Da den kopibeskyttede cd tydeligvis er mindre værd for mig, fordi dens brugsværdi er stærkt nedsat, så ver det jo en oplagt mulighed at sætte prisen tilsvarende ned. Et ringere produkt må vel have en lavere pris, eller...?

Så kunne jeg jo købe et par ekstra eksemplarer til at have i min bil og andre steder.

Mere læsestof <

Hvis man ønsker at læse mere om Copy Protection, så er der masser derude. Jeg er ikke den eneste der har problemer, som det kan ses her på CDR's (Campaign for Digital Rights) hjemmeside 🏛️.

I tilfælde Hanne Boel deler jeg skæbne med andre, blandt andet en skribent på IDFR (Initiativet Digitale ForbrugerRettigheder) har oplevet noget, der ligner min situation 🏛️.

Hanne Boels cd er heller ikke den eneste, der volder problemer. Hos Fat Chuck's er der en lang liste over internationale cd'er med problemer 🏛️.

Verdensrekorden i uforskammet svar fra pladeselskab til kunde 🏛️, der ikke kan afspille de kopisikrede skiver, kan man finde hos The Register.

Jeg skal nok også publicere mit svar... hvis jeg får et.