Mads Eg Damgaard (og Hans Arne Hansen): Lille bid af ægget, Mads

Mads Eg Damgaard har et par beskeder til varmluftsudspyerne.

"Lille bid af ægget, Mads. Stor bid af brødet."

Sådan blev der sagt i Mads Eg Damgaard barndomshjem i Hammerum Herred nær Herning. Det skete i årene efter første verdenskrig og på egnen og i hjemmet satte man en ære i at kunne svare enhver sit, sætte tæring efter næring, ikke stikke op for bollemælk og ikke være bange for at tage fat.

Mads gik 7 år i skole og arbejdede dernæst de næste 60 år. I denne periode fik han opbygget Ege-tæpper og endog spildt noget tid som folketingspolitiker for de konservative.

Dette er hans historie som han selv ønsker at fortælle den.

Biografier af succesfulde, pensionerede forretningsmænd er ikke et videre gunstigt sted at lede efter indrømmelser. Der står som regel altid at de gjorde det rigtige på det rigtige tidspunkt og behandlede alle pænt i processen. Derfor er de nu mangemillionærer mens størstedelen af deres ansatte og resten af befolkningen slås med afdragene på hus og bil.

Til gengæld lærer man tit lidt om personens værdier, og i disse tider med overspekulerede Internet-aktier hvis værdi i mange tilfælde kun fastsættes ud fra misforstået potentiale og tro på flere fjollede investorer (se artiklen Til Reboot 2.0 1999), er det rart at en mand fra Herning kan sige en et par borgerlige ord.

Lige før oliekrisen havde Mads Eg Damgaard for eksempel sagt mere eller mindre farvel til firmaet. Han var gået ind i politik og havde overladt det til sine veluddannede sønner at drive det videre. Men så kom krisen, og Mads måtte tilbage og belære sønnerne og læserne:

"Man kan nu engang ikke lære at drive en fabrik på en højere læreanstalt. Det er nemlig meget sjældent, at de mennesker, der underviser der, selv har prøvet det.

Fejlen er bare den, at de fuldt og fast tror, de kan.

[Mine sønner] brugte deres lærdom fra de højere læreanstalter og udvidede virksomheden med andre universitetsuddannede mennesker, som igen skulle have andre til at omsætte deres fine teorier i praksis, og det medførte at staben voksede og voksede. Der var alt for mange mennesker i administrationen, der var alt for mange biler, for mange spildtimer, og der var for mange unødvendige funktioner udtænkt af teoretikere, men der var ikke tilsvarende ordrer på tæpper. (s. 170)"

Mads er dog en handlingens mand. Kort efter - det der i bogen er fem sider - slår han til.

"Budgetchefen kom senere. Kørende i firmabil.

Hvad laver I egentlig? spurgte jeg

Jo, de lavede da budgetter

Jeg forstod det stadig ikke og spurgte videre om hvad de gjorde, når indtægterne var små og udgifterne større.

Ja, så indregnede de de nye tal i næste års budgetter, så tallene kom til at stemme!

Jamen, når I nu opdager, at budgettet ikke holder, går I så ikke hen til chefen og siger, Hør, der er noget galt. Vi skal til at spare?

Næ, det gjorde de ikke. Det var ikke deres arbejdsområde.

Så hurtigt, vi kunne, nedlagde vi kontoret."

Mads Eg Damgaard sidder solidt plantet i den gamle verden og følger dens økonomiske love. Indtægterne skal være højere end udgifterne.

Bogen er fornøjelige og letlæste memoirer. Men lige så vigtigt er det, at den holder jordforbindelsen hele tiden. Mads Eg Damgaard er glad for al den ny teknologi, han kan få fat i, og den giver ham faktisk økonomiske gevinster. Men de nye vævemaskiner skal tjene sig hjem hurtigt, for han ved, at konkurrenterne hurtigt vil indhente ham og derved udjævne den lille fordel han har haft ved den ny teknologi.

Telefonen steg i popularitet gennem Damgaards erhvervskarriere. Men han har næppe betalt nogle for at fortælle ham at han skulle tele-transformere sin virksomhed og at der var ufattelige mængder penge at tjene på tele-handel. Eller at den tele-forbedrede direktør var fremtidens direktør - altid bange for at være væk fra en telefonlinje. Mads Eg har sandsynligvis blot købt et passende antal telefoner og tillige klaret sig uden konsulenthjælp.

Bogen handler om handel og er sund modgift mod den utopiske tænkning, der stadig gennemsyrer meget skriveri om e-handel. Læs den før du investerer.

Mads Eg Damgaard (og Hans Arne Hansen)
Lille bid af ægget, Mads
Gyldendal 1991
224 sider
ISBN 87-01-54400-4