HTML - det er lidt svært at komme uden om

Enkelheden er styrken

Hvis man kobler HTML og style sheets får man alt hvad der er nødvendigt for at kunne lave god formidling på nettet.

HTML er fundamentet. Enkelheden og effektiviteten af dette 'sprog' er ikke til at komme uden om. Det er stærkt, kompakt, velfungererende og kan læses af enhver computer og stort set ethvert redigeringsprogram.
Den dygtige websmed kan lave en side, så den ser godt og ens ud i alle browsere og alligevel fylder ganske lidt.
Dårlige programmører og - især - dårlige redigeringsprogrammer, fylder siden med alle mulige unødvendige koder, som både gør den større og mere sårbar. Håndtunet HTML er nu engang stadig det bedste. Koden behøver ikke kodes i hånden — snarere tværtimod — men hver eneste tag skal gennemgås og laves så godt som muligt, uanset hvilket system, der producerer den. Standardprogrammerne bliver bedre som tiden går, men der er et langt stykke vej endnu.

Hvis siderne skal have lidt stil, er cascading style sheets eller CSS den rette vej. Her samler man beskrivelserne af de forskellige formater centralt, og igen er det enkelhed og effektivitet, der er nøgleordene. Systemet er enkelt og alligevel fleksibelt. Det er dets styrke.

Web-standarderne virker som snærende bånd på mange websmede, der forsøger at bryde grænserne og finde nye måder at gøre tingene på. Det er bare nu engang sådan, at netop begrænsningerne giver websiderne deres styrke: de kan læses af en masse forskellige programmer på alle platforme og der er ikke de store fortolkningsmuligheder - eller burde ikke være det. For nyligt fik jeg en mail fra en kunde, der havde prøvet en Vertikal-produceret side af. Jeg citerer:

Filerne er nu lagt ind. Jeg har set på dem med næsten alle de browsere jeg har, og jeg synes resultat er meget "rent" og fint. Jeg har dog ikke prøvet med IE5 da jeg ikke har den mere. Netscape 5 og 6 (Digital UNIX, Linux, Windows), IE6 og Opera 5.12 på Linux og Windows giver et konsistent output. Sågar Lynx kan bruges.
Lynx er en ren tekstbaseret browser, som brugtes på terminaler i Internets barndom. Der er ikke mange, der bruger den mere, og man skal nok ikke bekymre sig meget om Lynx i sin udvikling.

Det skal lige bemærkes, at det omtalte websted er ganske komplekst, database-, script- og stylesheetbaseret med pæne farver, nydeligt skriftvalg, billeder, mouseover og meget mere.

<@ HTML>