Det er sjovt at give Kurt penge - om indkøb af konsulenter

Jeg har betalt tusindvis af kroner for rådgivere, der var meget mere værd.

Engang skulle jeg have nyt badeværelse i en lejlighed i København. Jeg valgte et murerfirma til opgaven og de gik i gang.
  • Der var uendelige forsinkelser.
  • Der var sjusk f. eks. med så basale ting som gulvets hældning. Vandet løb ud på gulvet i stedet for ned i brusebadsafløbet.
  • Der var en bitter stemning og det blev obskønt dyrt.
Ved fraflytningen af lejligheden regnede jeg ud, at med de penge vi havde tabt på badeværelsesprojektet kunne hele familien have fået flere ugentlige massager og saunabesøg i DGI-byen.

Næste gang gjorde jeg det rigtige.

Kurt kommer på banen <

Jeg skulle købe et hus. Jeg fik fat i en sagkyndig. Kurt. Og byggesagkyndig Kurt viste sig at have ekstremt nyttige kvaliteter.
  • Kunde og leverandør taler ikke nødvendigvis samme sprog. Men en byggesagkyndig kan tale begge sprog.
  • En byggesagkyndig har mange kunder og der flyder derfor ofte arbejde fra ham. Leverandørerne, i dette tilfælde murere og tømrere, har ikke lyst til at lave et møgjob. Det har store konsekvenser for deres fremtidige indtjening.
Kurt gik frisk til sagen med Casa Snedker. Han udarbejdede et tillæg til tilstandsrapporten, der viste hvor meget, der egentlig skulle ofres på huset fra 1919. Det kostede vistnok omkring 4.000 kroner. Og fungerede strålende som argument for et nedslag i købsprisen på 50.000 kroner.

Tilstandsrapporten nævnte en række skader. Kurt fik sat håndværkere i sving der var pålidelige og leverede arbejde af høj kvalitet.

Der var også skader og ulovligt opførte bygninger, der ikke blev nævnt i tilstandsrapporten. Sådan nogle skal en ejerskifteforsikring dække.

Det var forsikringsselskabet umiddelbart ikke særlig villigt til. Repræsentanten kom og fortalte historier, som jeg umiddelbart troede på. Men Kurt var bisidderen med den relevante specialviden og gendrev dem en efter en.

Vi kom vel i alt til at betale Kurt 20-30.000 kroner. Men hans arbejde resulterede i reparationer for langt over 100.000 kroner.

Specialviden er meget ofte pengene værd.

Konklusion <

Det er sjovt at give Kurt penge.

Faktisk har jeg ikke fortrudt de kroner jeg har givet ud til alt fra byggesagkyndige over havearkitekter til Unix-troldmænd. Sagkundskaben har altid vist sig at være rentabel, og har altid resulteret i meget glattere forløb end de hvor jeg som uvidende kunde har famlet rundt alene.

Du kan finde Kurt via hans hjemmeside, Mieritz Consulting 🏛️. Men det er vist kun relevant hvis du vil have klinket et eller andet med et hus på Sydsjælland.

Og hvad har det så med software- og webudviklng at gøre? <

En masse. Software- og webudvikling er meget komplicerede områder og utrolig mange købere har ikke forudsætningerne for at definere deres egne behov korrekt. De har ikke forudsætningerne for at udvikle en relevant kravsspecifikation. De har svært ved at styre de komplicerede projekter. Og fra vores roller som bisiddere ved møder mellem kunder og leverandører ved vi kunder ofte bliver snydt, fordi de simpelthen ikke ved hvor meget deres ønskede funktionalitet bør koste eller kunne.

Vi oplever også at kunder presser leverandører så meget på prisen, at alt fremtidigt samarbejde bliver elendighed. I de heldige tilfælde kan vi bøde på det.

Det er i hvert fald min personlige erfaring, at de få procent af et givet projekts budget man sparer ved at foretage sig ting man er ukvalificeret til som regel viser sig at være penge man alligevel ikke sparede.

Så min konklusion er i hvert fald klar. Det er sjovt at give Kurt penge.

Opdatering <

Har siden skrevet Vær konkret, når der bestilles konsulenter for Ingeniøren.