Sådan designer man en god vejrudsigt

På Vertikal elsker vi dygtige infografikere. De gør deres arbejde ordentligt.

På gode vejrudsigter er solen gul!

Her på Vertikal laver vi kedeligt, robust webdesign. Jo lettere en hjemmeside (nu: digital experiemce) er at navigere rundt på og læse, jo gladere er vi.

Vi har endnu ikke lavet vores egen vejrudsigt.

Men det kan måske ændre sig.

Vertikal og vejret <

I 2005 gav vi DMI en Vertikal Web Award for at gøre alting rigtigt:

DMI har sådan cirka gjort alting rigtigt de sidste 5 år. Grafikken er pæn, siden er overskueligt opbygget og i løbet af de sidste år er de begyndt at hive læserbilleder og gode vejrhistorier fra kloden ind i nyhedsspalten [...] Dertil er de hyggelige og skriver godt.

I marts 2019 fik piben dog en anden lyd: Kritikken hagler ned over DMI: Hvorfor er solen blå? spurgte jeg dirrende af raseri, skuffelse, harme og et tordenskyl af andre følelser.

”Solen er gul og glad på den gamle oversigt. Men på den nye hjemmeside er solen blå. Alt er blåt i blåt og med bittesmå, sværtaflæselige ikoner. Det er meget smagfuldt, men utroligt langsomt at aflæse,”

DMI havde brugt 2-3 år med nogle webdesignere på at ødelægge grafikken, udvande siden, knække links og oplevede - helt forståeligt - raseri og brugerflugt.

Vertikals områdedirektør Martin Larsen reagerede prompte og oprettede bedrevejr.dk med de gamle, brugbare vejrudsigter.

Bedrevejr.dk omfattes den dag i dag med stor kærlighed af mange tusinde brugere.

I artiklen Sådan lavede Martin en simplere vejrtjeneste kan man tydeligt se HVOR meget en gul, udfyldt sol er bedre end et tyndt, blåt omrids af en sol.

I juli 2021 genbesøgte jeg så DMI, og konstaterede, lidt slukøret, at De gode vejrgrafer har lange udsigter. Nogle af de værste fejl fra 2019 var rettet, men der var stadig masser af fejl.

Blå sol og «Vindstød« skrevet 12 gange.
Infografik er IKKE et spørgsmål om smag <

Den sorte farve på DMI er i skrivende stund #56616c, en sort farve der er 36% udvandet. Det betyder slatten kontrast og svær aflæsning.

Vil man have 64% sort på el-måleren, lade/benzin-standeren, armbåndsuret eller alt muligt andet, man gerne vil aflæse hurtigt?

Nej!

Man vil selvfølgelig have god kontrast, så man kan aflæse hurtigt!

Det vil langt de fleste også have på deres vejrudsigt.

Især ældre. Handicappede. Folk med små skærme. Folk, der aflæser skærme udendørs. Altså: langt de fleste brugere af vejrudsigten.

At suge kontrasten ud af grafikken, giver klart et mere "eksklusivt" udseende. Men det er ikke en vejrudsigts job, at få folk til at føle sig hensat til en flagship store.

En vejrudsigt skal, for de fleste danskere, på få sekunder kunne besvare spørgsmålet “Jeg skal ud i en periode (i dag). Hvilket tøj skal jeg tage på/med?”

DMI spørger Vertikal og Bedrevejr.dk til råds om bedre vejrudsigt <

Julen 2023 skete der så det utrolige, at søde DMI (som vi stadig elsker helt tilbage fra 2005) spurgte, om vi kunne tænke os at lave en bedre vejrudsigt på bedrevejr.dk

Vi kommer til at lave en ny [service], da den gamle er forældet. I den forbindelse kunne jeg godt være nysgerrig for at høre hvad jeres behov er til en sådan service.
F.eks. udseende, mængde af kald, url struktur i forhold til justerbarhed af parametre, ønsker til typer osv.
Så gerne!
 
Vi kan gøre ønskelisten offentlig. Det er god undervisning, som der er aldrig kan komme nok af.
 

Først: hvad gør DMI stadig galt? <

 
En af DMIs vejrudsigter i januar 2024
 
  • Den manglende kontrast er en tydelig fejl. Skriften skal næsten alle steder være tykkere og sortere. Prøv at føre musen hen over billedet. Så ser du vejrudsigten, som folk ser den i livets efterår eller solskin.
  • Opdelingen mellem døgnene skal være meget tykkere.
  • Vejrikonerne skal være mere talrige (og gerne mere farvemættede). Fire vejrikoner pr. dag er i underkanten. Der er mange slags vejr på et typisk dansk døgn. Otte er nok bedst.
  • "Nat - formiddag- Eftermiddag - Aften" er endnu en lidt for grov opdeling. Mange dage er der solskin kl. 13 og tordenvejr kl. 17. Det kan ikke fanges med ét ikon.
  • Døgnet er hugget op i 12 bidder, derfor er skrifttypen så lille. Den gamle idé med at hugge det op i otte bidder er bedre.
  • Det er fint med fodgængerovergange (hhv. hvid og lysegrå baggrundsfarve på graferne). Men lige nu bruges de vertikalt til at adskille fredag og lørdag visuelt (i to gråtoner, selvfølgelig, tsk tsk). Dagsadskillelse kan klares bedre med en tyk streg, som i gamle dage. Fodgængerovergangene virker dertil meget bedre horisontalt. Så man kan aflæse kurvehøjder hurtigere. Som vi om lidt vil se det på den gamle vejrudsigt lidt længere nede.
  • Der er en masse mouseover-infobokse, der popper op, når man fører musen henover vejrudsigten. Det er ret upopulært blandt de svagtseende på bedrevejr.dk.

Dernæst: hvad vil vi have? <

Vi vil have det som i gamle dage/korrekt:

Bedrevejr.dk i januar 2024

 

  • Se de dejlige fodgængerovergange! Man kan hurtigt aflæse hvor meget det blæser fredag eftermiddag. Her bruges fodgængerovergangene bedst. Til at støtte aflæsningen af kurverne.
  • Se den dejlige kontrast! Tykke bogstaver. Tykke kurver. Klare farver. Denne vejrudsigt er lettere at aflæse på en mobiltelefon i solskin. Alle læser denne vejrudsigt hurtigere. Prøv at føre musen hen over billedet. Så ser du vejrudsigten, som folk ser den i livets efterår eller solskin.

Men det kan forbedres.

Sådan vil vi have det <

  • Første opdeling: døgn. Tykke streger angiver døgnets begyndelse og slutning. Dagens navn skal stå kompakt som "Fredag 25. jan". De tykke streger til døgnadskillelse går hele vejen ned gennem alle grafer og er tykke hele vejen.
  • Hvad er specielt ved dagen? Sæt UV-tal, fareikoner osv. på efter datoen. Er dagen opsigtsvækkende vejrmæssigt, kan det evt.  opsummeres i ét ord: snestorm, strandvejr, tordenvejr. Spørg brugerne om det forvirrer eller hjælper.
  • Vejrikoner og tidspunkter. Otte pr. døgn ser fint ud og er nogenlunde fintmasket nok til en dag med omskifteligt vejr. Vejrikonerne er tydelige. Fed gul sol. Mørkegrå, regnfuld sky. Sort tordensky med gult lyn.
  • Temperaturgraf. Blå farve under frysepunktet, rød farve over. Fed streg og fodgængerovergang. Man kan let se, om man er i striben 0-5 eller 5-10 grader.
  • Nedbørssøjler er selvfølgelig blå. Sikker nedbør solid, mindre sikker nedbør er skraveret. Voldsomme mængder (mere end 20 mm pr. time?) får noget supermørkeblåt. Om nedbøren er møflet sammen med temperaturgrafen er lidt en smagssag. Purister ville adskille dem. Pragmatikere kan godt møfle dem sammen.
  • Middelvind og vindstød er faktisk fine som tyk streg og stiplet streg. Burde blive røde over 20 m/s så man hurtigt kan gyse lidt. Vindretninger må godt være sorte og lette at aflæse.

Ideelt set skulle man se nedbørsradaren nedenunder 48-timers vejrudsigten. Evt. vha. lazyload, så der ikke blev brugt  maskinkræfter unødigt. Det samme gælder 3-9 døgnsudsigten.

YR har skydække, tryk og luftfugtighed. Det tror jeg ikke så mange efterspørger. Vejrudsigtens viden om sol, regn, temperatur og vind er nok til at vejlede om påklædning og den rette dag til cykle/spadsereturen i Kagsmosen.

Og dog.

Valgfrihed! <

Når vi laver hjemmesider, elsker vi at give brugerne mulighed for at linke åndssvagt præcist til indholdet. Et godt eksempel er Niels Søndergaards filmanmeldelser på Internetforbrugeren.

https://internetforbrugeren.dk/filmniller?[...]field_rating_value[]=5&sort_by=field_release_date_value&sort_order=DESC

giver alle de bedst anmeldte film sorteret omvendt kronologisk.

https://internetforbrugeren.dk/filmniller?[..]field_omdb_genre_value=Drama&field_actors_value=&field_director_value=[...]

giver alle de dramatiske tv-serier.

Brugeren vælger via et avanceret link, hvad han/hun vil have.

Sådan kunne vejrudsigter også virke.

Man kunne i URL'en udbede sig de forskellige elementer i sin yndlingsrækkefølge. Meget få brugere gør det i praksis og at give dem et godt udvælgelsesværktøj vil måske koste 5-10% af både udviklings- og driftsbudgetterne.

Men det er jo prægtigt. Pollen-allergikerne kunne se pollen som det første, cyklisterne kunne altid få nedbørsradar, sejlsportsfolket kunne få usikkerhed på vinden.

Man kunne endda give folk valgmuligheden mellem store, glade farver og tynde, fesne nuancer af grå og blå. Mellem kompakt og stor.

Nu må vi se hvad det bliver til. Bedrevejr.dk ser ud til at være et con amore job for Vertikal. Men vi ville selvfølgelig elske at kunne give danskerne en hurtig aflæselig og supernyttig vejrudsigt.

Skulle du sidde i møde med kedelige webdesignere... <

Husk på at der er en farverig verden udenfor.

 

Livet er for kort til kedelige vejrudsigter.
Vejudsigten med kæmpeemojis? Hvorfor ikke?
Først som sidst: solen er hvid-gul-rød!