Vertikals nye server - tanker uge 16/2005

Den gamle server knagede. Vi købte en ny. Det kostede endeløse trængsler, men var investeringen værd.

Uh! Vores EU-database med tilskudsudbetalinger til landbruget leverede udtræk på mellem 1 og 6.5 Mb flere gange om dagen. På en måned smider feeds.dk cirka 100.000 RSS-feeds videre på folks maskiner og danskerne følger 60.000 kortlinks via kortlink.dk.

Vores server fra år 2000 kunne ikke være med mere. Vores (og vores kunders) tjenester var for meget for en server født i år 2000.

Stormøde i Vertikal <

Omkring julen 2004 var det helt klart, at der ikke var nogen vej tilbage. Vi måtte købe en ny server.

Vi mødtes en solbeskinnet decemberdag, nikkede alvorligt til hinanden, udvekslede høfligheder. Og købte en 12 kilos superserver med mindst 10 gange så mange kræfter som den gamle.

Opgraderingens faser <

Indkøbet af serveren var sådan set det letteste trin. Man giver nogle penge ud og får en herlig sag med 6 blæsere, rackform, maskuline håndtag og industrielt design.

Software-delen (operativsystem, webserver, databaser, scriptsprog) er heller ikke så slem. Man installerer blot hele molevitten på den nye harddisk og får det til at spille. Her fik vi stor glæde af Vertikals hemmelige medlem, Thomas, der er en god del bedre til at konfigurere den slags end vi er.

Og så kommer det svære. Den gamle server skal rives ud af sit rack på serverhotellet og den nye server skal sættes i.

Vi valgte onsdag den 6. april.

Som motorskade i rum sø <

Klokken 10 lukkede vi ned for den gamle server. Den blev slagtet på serverhotellets hårde gulv og dens harddisk blev indsat som sekundær harddisk i den nye server, der fluks fik strøm og netforbindelse.

Det var en mærkelig følelse. Pludselig virkede vertikal.dk, kortlink.dk, feeds.dk og cirka 20 andre sider ikke. Brevene begyndte at trille ind. Det var som at have motorskade ude på havet. Ikke helt tilsigtet, men både lidt uvant og spændende og egentig ikke så galt.

Serveren stod i Nordjylland. Thomas sad og kæmpede på Fyn. Steven iagttog på Sjælland. Og Martin fiskede på Bornholm.

Minimering af elendighed <

Uanset hvor godt man forbereder sig, er et serverskift, hvor man opgraderer alt (operativsystem, webserver, scriptsprog, database), noget skrækkeligt noget.

Jo færre, der skal døje med det, jo bedre. Så det var med alles velsignelse at Martin tog til Bornholm på fisketur. Han arbejder så rigeligt med serveren til hverdag.

Og arbejdet blev der torsdag den 6. april. Først sent om aftenen virkede... det meste. I den følgende uge blev der ved med at dukke småting op, der skulle rettes.

Serveropgradering gør ydmyg <

Jeg vil tro at der sammenlagt er sådan cirka 3.000 regler og indstillingsmuligheder på vores server jeg enten intet anede om eller lykkeligt havde glemt. Collation i MySQL. ImageMagick-sti i Coppermine. Indviklede konfigurationer i Mailman. Python. Perl. PHP. Og så alle vores egne programmer, der havde kørt gnidningsløst i årevis, men nu pludselig kunne opvise alle mulige obskure PHP-fejl.

Efter 3 dage følte jeg mig meget dum og var bagud med en del af det fakturerbare arbejde.

Var det ikke for Thomas' assistance og Martins hjemkomst havde jeg nok bedt om at få sat en spritduplikator op i stedet for den nye server.

Men nu er alt idel lykke. Serverens serverer igen tusinder af sider om dagen, men nu bare uden nogen anstrengelse.

Videodokumentation <

En meget træt Steven Snedker gratulerer sig selv og videoseererene med serveropgraderingen sent onsdag aften på videoblog.dk.

Lidt tidligt, måske.