Linkslam

Hvis du giver alle dine brugere mulighed for at skrive til dine sider, kan du risikere at komme til at publicere meget skidt.

Nettet får en stor del af sin værdi fra henvisninger. Man kan med et velgjort hyperspring sende sin læser videre til en anden net.resurse på få sekunder. Den kan være god eller dårlig. Relevant eller irrelevant. Men selv vælger man selvfølgelig kun at vise videre til gode og relevante hjemmesider.

Og så det man selv laver. Uanset om det måtte være relevant eller godt. Andre mennesker bør ikke snydes for at stifte bekendtskab med det.

Denne stærke trang til at henvise til sig selv betyder, at der rundt omkring på Nettet hober sig linkslam Linkslam ses typisk i gæstebøger. Personer, der er aldeles fremmede for gæstebogens ejer, kommer forbi og gør ved den lejlighed opmærksom på deres egne sider. Sider, der intet har med den side gæstebogen er tilknyttet, at gøre. Gæstebogen på Kurts Vivaldi-side bliver brugt som reklamemedie for Jimmys MLM-slankemiddelside eller Tonnys vitsarkiv.

Gæstebøger <

Det ville så ikke være så galt hvis Jimmy så bare kunne nøjes med at skrible linkslammet med en blyant. Men i den evige angst for at blive overset tager Jimmy som regel den store spraydåse i brug.

To teknikker er udbredt.

Med mange gæstebøger er det muligt at indsætte HTML. Det betyder, at Jimmy kan pifte sin linkslam op med store billeder - som oftest animerede bannerreklamer - der giver ham mere opmærksomhed.

Et andet ofte benyttet trick er gentagelser. Det er forholdvis let at trykke et par gange på browserens tilbageknap, når man lige har skrevet i gæstebogen. Og så skrive det samme igen. Og igen. Og igen.

Med en forholdsvis beskeden indsats kan de fleste gæstebøger spammes og fyldes med slam.

Et godt eksempel er Fragglen, der i et par år har gjort grin med et århusiansk universitsblad, der i forvejen var en parodi på sig selv. Et svært job, men et der lykkedes rigtig godt.

Så kom der en gæstebog på. Og straks flyttede linkspammerne ind med deres irrelevante og ligegyldige skidt.

Det ødelægger ikke Fragglen, men klæder eller forbedrer den bestemt heller ikke.

Kvasir <

De kender også til problemet på emnekataloget Kvasir. Der har de en kategori for indkommende registreringer, og der kan folk med tykke forbindelser se alt det slam de menneskelige indeksører må vade igennem.

Det er utroligt som navnene på danskernes hjemmesider har ændret sig i løbet af det sidste år. Efterhånden som emnekatalogerne er blevet enormt omfattende (Kvasir har ca. 20.000 registreringer, Jubii har 50.000) er navnene krøbet længere og længere op i alfabetet. Fordi emnekatalogerne er sorteret alfabetisk.

Til at begynde med kunne linkslammerne nøjes med at bruge de gamle tricks fra Ekstra Bladets massagesider: Absolut morsom vittighedsside og den slags. Men nu er det blevet værre. Et forslag til et par hjemmesider hedder for eksempel 1 absolut lækkert og billigt sommerhus udlejes og 1 sikker succes - Discotek Light and Power. Manden bag diskoteket har været så rædselsslagen for at ende under D eller L, at han har fundet på noget, der begynder med 1. Ligeledes er hjemmesider, der begynder med 100% blevet populære - især i de overfyldte kategorier. 100% Snyder og eksisterer.

Men der er visse tegn, der kommer før 1 og a. Så de desperate hjemmesideanmeldere er nu begyndt at sætte plusser og asterikser omkring deres hjemmesidetilmeldinger.

Var der ikke nogle mennesker til at skrabe slammet af de foreslåede links ville emnekatalogerne være grimme, utiltalende og mindre brugbare lister over indholdet på den danske del af Internet.

Uprisværdig <

Jeg har selv fået griset en online-tjeneste til med linkslam.


http://priser.moses.dk 🏛️ kan man give sit værk en pris - det de i udlandet kalder en award, og som mange mennesker klisterer deres sider til med uvist af hvilke årsager.

På http://priser.moses.dk kan man give sit værk en pris - det de i udlandet kalder en award, og som mange mennesker klisterer deres sider til med uvist af hvilke årsager.

Priser.moses.dk er forholdsvis enkel at betjene. Man springer på siden, skriver hvad prisen uddeles til, hvorfor og af hvem. Derefter får man en pokal og noget HTML forærende, der viser hen til et officielt diplom.

Enkelt.

Men i min naivitet gjorde jeg det muligt for alle at se alle uddelte priser. Til inspiration. Og til hjælp for nybegynderne udi prisuddeling. Blam! Linkslammerne var på pletten inden for en uge. Listen over alle uddelte priser har de samme opførsler flere gange i træk. Nogle gange fordi prisuddeleren ikke har kunnet finde ud af at bruge tjenesten. Det er ærligt nok. Men andre gang blot for at spamme listen med egen hjemmeside gentagne gange.

Konklusionen er altså: er der den mindste mulighed - en gæstebog, en online-tjeneste, bare der kan skrives i det - vil linkspammerne møde op og fylde slam i.

Hvad gør man så med det?

Handlemåder <

Det letteste er blot at lade stå til. Fragglens gæstebog og priser.moses.dk er små, ikke videre alvorlige sider. Linkslam klæder dem ikke, men ødelægger dem på den anden side heller ikke. Begge tjenesters primære funktionalitet er bevaret.

Det er værre for Kvasir. Hvis de bare tillod linkslam og linkspam ville de være færdige på et par måneder. Deres emnekatalog ville være svært devalueret af slam, og ingen seriøse brugere ville længere opsøge det.

Derfor må man lige tænke sig om en ekstra gang, før man giver alle mulighed for at skrive og føje links sin tjeneste.

Kan tjenesten bære linkslam, uden at dø af det? Hvis den kan det, kan man bare give linkslammerne alle muligheder.

Men kan den ikke tåle det, må man enten programmere den således, at man skal godkende alle bidrag eller skribenter. Eller også må man tage viceværtfrakken på og med kost i hånd rydde ud i linkslam med jævne mellemrum. Begge dele koster gode mandtimer. Men der er ingen vej uden om.

Fem års erfaringer med e-post og Usenet-indlæg har vist, at man ikke kan appelere til spammeres og slammeres bedre jeg. Man kan ikke med ord frabede sig slam, og forvente at slippe fri. Man må lave sin hjemmeside, så det rent teknisk er umuligt at devaluere den med linkslam.