Dybt godnat!

Et net uden dybe links er noget af et lavvandet net. Den der tror at en tilkendegivelse fra fogedretten eller en dom kan afholde websteder fra at linke dybt, må tro om igen.

Hele ideen med nettet er jo netop, at man kan henvise på kryds og på tværs. Det er det smarte, det rigtige, ja, undskyld mig — det smukke.
Hvad havde kritikerne egentlig forestillet sig? En henvisning direkte til forsiden, og så kan brugerne ellers selv bladre sig vej ned igennem et uoverskueligt hierarki? Herre Jemini! Det er jo latterligt!

Denne artikel vil konsekvent bryde med den tossede idé og henvise direkte til en række kilder.

Kom og tag os!

Ufrivilligt komisk og hovedrystende halsløst <

En dommer i fogedretten i Århus har givet Danske Dagblades Forening (DDF) ret i, at det ikke er acceptabelt at henvise direkte til et onlinemedies artikler. Man skal henvise til forsiden.

Som Ingeniøren|net-s journalist Kurt Westh Nielsen påpeger det 🏛️, er det ufrivilligt komisk og hovedrystende halsløst. Han refererer til en samtale med DDF, hvor det klart fremgår, at dette er en sag, der skal helt til tops, og prøves ved domstolene.

Ingen, der ved noget om nettet, kan forestille sig at det er muligt at fjerne dybe links med den afgørelse eller med en eventuelt kommende dom eller et forbud ved lovgivning. Det er en fuldkommen latterlig tanke. Man kan lige så godt forbyde børn at vokse.

Ingen betydning <

En advokatfuldmægtig med nær tilknytning til sagen skrev en kommentar til denne artikel:
Jeg synes du skal vide, at den sag du omtaler i realiten ikke kan tillægges nogen nævneværdig betydning. Jeg skulle have repræsenteret Intelligy Net i sagen, men de gik desværre konkurs få dage før domsforhandlingen. Danske Dagblade fik derfor reelt set blot det vi kalder en udeblivelsesdom. Det vil sige dommeren har slet ikke taget stilling til det materielle i sagen.
Derfor er der fortsat håb om en mere brugbar retsstilling.

Baglæns økonomi <

Der tages virkelig nogle sære initiativer i en tid hvor der er problemer med at få onlinemedierne til at løbe rundt.

Ebbe Dal fra DDF proklamerer i et interview 🏛️, at det skal koste penge at linke dybt. Ellers er det kun til forsiden og ikke længere. Det skal nok skæppe i kassen!

Jeg er tilbøjelig til at slutte op bag journalist Børge Kristensen, der på Foreningen af Danske Online Journalisters (DONA's) mailingliste opfordrede til boykot af medier med den politik.

På den anden side sørger de selv for den væsentligste årsag til at ingen besøger dem. Hvis alle henvisninger er til forsiden, så er klik jo fuldkommen ligegyldige. De fører lige nøjagtig ingen steder hen.

For pokker! Hele det moderne mediebillede er opbygget omkring 'dybe links'. Der er mindre og mindre, der bliver egenproduktion og mere og mere, der bliver citater og fremvisning af noget, som andre har lavet.

Hvad var TV uden CNN?
Hvad var dagbladene uden Reuters?

Jeg tror nærmere det er på tide at betonjournalisterne indser, at der er sket noget, som de ikke kan styre.
Mediebilledet ændrer sig.
Læsevanerne er anderledes.
Åkonomien er en helt anden.

Det er på tide med nogle nye forretningsmodeller.

Ophavsretten længe leve! <

Det her handler ikke om ophavsret. Den kan vi kun være helt enige om skal være som den er. Et værk er kunstnerens, og man kan ikke stjæle et værk og udgive det for at være sit eget eller pakke det ind, så den oprindelige skaber ikke kan genkendes med mindre der er givet klart tilladelse til det. Selvfølgelig er der problemer med ophavsretten, men det skal ikke diskuteres yderligere her.

En henvisning til en side, hvor der findes ophavsretsligt beskyttet materiale kan vel for pokker ikke være i strid med ophavsretten! Hvad så med en vejledning til hvordan man finder et værk på et museum?

"Principielt er alle dybe links ulovlige" siger Ebbe Dal. Men hvilken lov står det i? Det er da ikke i loven om ophavsret 🏛️ i hvert fald.

Han mener også at "Med et link citerer man ikke - man fremstiller en ny kopi".

Hva'ba? Har jeg lavet en kopi af loven om ophavsret ved at henvise til den? Det svarer vel nogenlunde til at krænke ophavsretten på en film ved at anbefale den...

Undgå dybe links <

Læs mere om hvordan de dybe links undgås i denne artikel.

Tekniske løsninger <

Hvis et medie har et problem med, at forsiden skal vises frem eller at logo, bannerreklamer og meget andet pynt skal med på alle sider, er det ingen sag at løse det teknisk.

Jeg siger ikke at det er mediernes opgave at håndhæve et forbud — for forbuddet findes ikke — men at det enkelte medie kan forhindre dybe links, hvis de virkelig ønsker at skyde sig selv i foden.

Rent teknisk kan man blot checke hvor henvisningen kommer fra. Kommer den ikke indefra, så er det direkte til forsiden. Kig i programmeringsvejledningen under HTTP_REFERRER, så finder du lidt vejledning.

Frames er også et problem. Direkte henvisninger til artikler i et frame-miljø giver ofte tekst uden logoer, bannere og så videre. Igen kan det løses. Siderne kan først og fremmest opbygges uden frames, men insisterer man på frames, så er der også tekniske løsninger her.

Hvis andre præsenterer siderne i deres egne frames, er en såkaldt framebuster det enkleste middel. Den forhindrer at ens side fanges i andres opsætning.

Der er masser af enkle løsninger på problemer for de få, der virkelig mener det alvorligt.

Tænk over det <

DDF bør lige tænke sig om før det fører sig frem med bål og brand. Er de nu sikre på at det er så god en idé med et forbud mod dybe links? Er det i deres medlemmers interesse?

Næh, det er det ikke.

Deres medlemmers trafik og succes på nettet er lige så afhængig af de dybe links som vores andres.

 • Jo mere der henvises desto bedre.
 • Jo mere der henvises i dybden desto større tilfredshed hos kunderne, der straks finder det de vil læse.
 • Jo mere tilfredse kunder desto bedre forretning.

På Vertikal går vi mere end ind for den frie ret til at henvise. Vi lever af dybe henvisninger!

Morsomt alternativ <

Og alternativet er som allerede nævnt morsomt.
Henvisningen til denne artikel er for eksempel http://vertikal.dk/artikler/show?id=121.

Ikke særligt dybt, men dybt nok til at være for dybt.
Hvordan ville du forholde dig til:

 1. Klik dig ind på http://vertikal.dk
 2. Se om du kan finde artiklen Dybt Godnat på forsiden
 3. Klik på den
 4. Hvis ikke så klik på Artikler øverst på siden lidt til højre for midten
 5. Se om du kan finde artiklen med titlen Dybt Godnat
 6. Klik på den
 7. Hvis den ikke er der, så klik på punktet Alle i den vandrette menu lige under toppen på siden
 8. Klik på Titel for at sortere efter titel
 9. Find artiklen under D
 10. Klik på den

Succesen er hjemme, eller hva-? Høh!

Dybt er nettets natur <

Alle har dybe links, og hele styrken er den direkte henvisning. Til kilden. Til yderligere information. Til relevante ressourcer. Vi har dem. De har dem.

Det morsomme er nemlig, at DDF selv benytter dybe links på deres side med henvisninger... 🏛️

Hvordan mon det hænger sammen med deres bandbulle?

De forbyder det <

Der er faktisk medier der allerede forbyder dybe links. Vi forbryder os lige mod deres regler og henviser til deres forbud.

Berlingske 🏛️ <- Klik ikke her! Det er forbudt!

Det er ikke tilladt at etablere 'dybe' links til artikler, fotografier, grafik m.v. idet der alene må linkes til startsiden på www.berlingske.dk, medmindre andet aftales.

BT 🏛️ <- Klik ikke her! Det er forbudt!

Links Det er ikke tilladt at etablere links til www.bt.dk på en sådan måde, at www.bt.dk fremtræder i det fremmede website-s frame.

www.bt.dk er ikke ansvarlig for indholdet på websites, som www.bt.dk linker til.

Det er ikke tilladt at etablere 'dybe' links til artikler, fotografier, grafik m.v. idet der alene må linkes til startsiden på www.bt.dk, medmindre andet aftales.

Bemærk at alle henvisninger i denne boks konsekvent bryder med de regler de henviser til.

Kom og tag os!