Sådan undgår du dybe links

3 råd om hvordan man undgår dybe links - hvis det virkelig er det man vil.

Som nævnt i artiklen Dybt godnat! har Danske Dagblades Forening af Fogedretten i Århus fået medhold i at dybe links er ulovlige.

Dybt godnat! er fuld af gode argumenter mod denne politik. Men her kan du lære hvordan man slipper for dybe links.

Udeluk tanken!
"Jeg vil gerne svømme, men jeg vil ikke være våd".
"Jeg vil gerne lægge sider på nettet, men folk må ikke linke til dem"

To meget absurde og meget ens udsagn.

Man kan godt undgå at folk linker til en. Men det er den mest sindssyge, selvudslettende politik man kan lægge for dagen.

Links er de svævebanekabler læserne glider ind på ens sider med. Jo færre kabler, jo færre besøgende. Jo færre besøgende, jo færre annoncørkroner eller mikrobetalinger. Færre links er dårligere forretning.

Udeluk søgemaskinerne
Søgemaskiner er de notorisk værste dyblinkere. Har man 185 sider online (som f. eks. vi har her i november 2001 🏛️) vil søgemaskinerne lave 1 link til hovedsiden og dernæst 184 dybe links.

Det kan dog stoppes. Sætter man <META NAME="Robots" CONTENT="INDEX,NOFOLLOW"> ind på sin forside, vil søgemaskinerne kun indeksere forsiden. Og de vil følgelig ikke være i stand til at vise videre til de mange underliggende sider.

Udeluk brugerne
Det er fortryllende nemt at lukke brugere ude. Når en browser følger et link fortæller den i referer-feltet 🏛️ hvor den kom fra.

Eksempel:

Følger du dette link til w3.orgs webserver vil din browser fortælle w3.org at du kom fra http://vertikal.dk/artikler/show.php3?id=125

Hvis w3 ikke ønsker dybe links, kan de bare fortælle deres webserver, at den kun må vise dybe sider til folk, der kommer fra w3.org. Voilá! Problemet er løst.
Det er på denne måde muligt at lukke specifikke websteder ude fra at linke dybt. Hvis man ikke ønsker at DetteSted henviser til ens sider, checker man blot om HTTP_REFERRER starter med dettested.dk. Hvis det er tilfældet er det blot direkte til hovedsiden. Eller endnu bedre - direkte til en ikke eksisterende side på DetteSted, som så får masser af badwill fra sine brugere.

Her på vertikal.dk mener vi, at det er skingrende skørt at beskytte sig mod dybe links. Men

  • vi er mere end villige til at komme og installere filtre, der umuliggør dybe links. Vi lever af at løse kunders problemer.
  • det er mange gange billigere at installere et filter (1500-5000 kr., vil jeg umiddelbart gætte på) end det er at føre bare en retssag. Og har man, som mange dagblade, over 500 indgående dybe links, er man på en millionkronersopgave hvis man vil opspore, sende post og sagsøge alle dyblinkere.

Filtre har disse fordele fremfor jura:

  • De virker
  • De er billige
  • De kan justeres efter behov. Er det kun billeder, videoer og Flash andre ikke må henvise til? Filtret sættes op til at tillade html, men forbyde wmv. Er det kun dem fra snyltetjenesten [indsæt navn], der ikke må se ens artikler? Jamen så lukker vi dem ude.

Så kære medlemmer af Danske Dagblades Forening. Hvis I mener alt det her med dybe links alvorligt, så kan I bare henvende jer. Vi er billige, ærlige og effektive.