Wikipedia rettede lige en million knækkede links - tanker uge 43/2016

Hvad med dit site? Skal dine knækkede links ikke rettes? Det kan gøres intelligent og automatisk. Formentlig gratis, hvis du bruger Drupal.

Sikkert. Velfungerende. Pædagogisk beskrevet. Upopulært.
Vi må hellere begynde helt nede på bunden. Med fornedrelsen.

For et par år siden fandt vi i Vertikal på en ny, spændende, simpel og elegant måde at omgås knækkede links på. Halvdumme links til The Wayback Machine på Archive.org. Links til arkiverede kopier af siderne, som de så ud dengang vores artikel blev skrevet.

Opfyldt af vore hjerters godhed og i vore ansigters sved byggede vi et smart Drupal-modul til linkreparation og forærede det til verden.

Men ville verden have det? Gu' ville den ej.

Officiel status var i går, at 2 sites i hele den vide verden brugte modulet og at det kun var blevet downloadet 880 gange. Det reelle brugertal (Drupal.orgs statistik er ikke præcis 🏛️) lå måske på 20 sites eller så.

De miskendte genier havde presset en diamant, smidt den på gaden... og folk gad ikke engang samle den op.

"Knækkede links? Links der nu fører til spam-sites 🏛️? Ja, det er ikke vores problem," syntes mange publicerende at tænke. "Brugerne skal da ikke vente bedre fra os."

Oprejsning <

Wikipedia er et meget, meget stort site.

Af de 40 millioner links var ca. 1 million knækket.

Det ville de stolte super-publicister ikke servere for de 400 millioner besøgende. Så de reparerede de mange links på cirka samme måde som Vertikals Wayback Filter.

Knækkede links blev omdirigeret til den arkiverede version på The Wayback Machine.

Og så var der ros i spandevis:

"Ved at pege [knækkede] udgående links til de arkiverede versioner via The Wayback Machine, hjælper vi med at give stabil adgang til nyttig information. Links der ellers ville være endt i en blindgyde," udtalte Brewster Kahle, grundlæggeren af The Internet Archive 🏛️.

"Det Max og Stephen har gjort i samarbejde med Mark Graham fra the  Internet Archive er intet mindre end livsnødvendigt for Wikipedias fortsatte værdi som en fælles samling af viden. Uden troværdige og blivende links mister vore artikler deres fundament af troværdige kilder. Det er fantastisk hvad nogle få mennesker kan gøre, når de er drevet af at dele - og bevare - viden," fortsatte Jake Orlowitz, forstander for Wikimedia Library. [link 🏛️]

Og hvad kan vi i mediebranchen så lære af det?

Gør som de gode <

  1. Link. Det giver de nysgerrige mere viden og det underbygger dine pointer. Hvis du linker til højkvalitetskilder, får din tekst endda også et lille boost i Google.
  2. Genopliv knækkede links automatisk. Det er en lille smule arbejde én eftermiddag, men fungerer i resten af sitets levetid. Gør som store, stærke, pålidelige Wikipedia.

Du, der er redaktør på et mediesite <

Forskelle på Vertikals og Wikipedias Wayback-magi <

10-20 mennesker reddes hver dag fra en vedvarende skuffende link-oplevelse.
Vertikals Wayback Filter ændrer ikke et eneste tegn i de gamle artikler. Magien kan foregå i renderingen. Fordi Drupal på den front er noget snedigere opbygget end Wikimedia.

Vertikal Wayback Filter forbedrer alle gamle links med Wayback-links. Wikipedia forbedrer kun 404-links, hvilket både har fordele (færre arkivlinks) og ulemper (masser af ubrugelige links til "#¤"#¤ spamsites).

Hvordan ser det ud?

Som regel som et gammelt, knækket link efterfulgt af et velfungerende Wayback-link i firkantede parenteser:

Reelt forsvunden artikel 🏛️ [Reelt læsbar artikel 🏛️]

Bruger I det selv? <

Ja, selvfølgelig. Bare her på Vertikal har vi en masse gamle, populære artikler med døde links i massevis.

De skal da have Wayback Filter for at forblive retvisende.

Man må virkelig tage sin publicering alvorligt.

Det er også en fryd at arbejde med Drupal. Man kan gøre de mest indviklede ting på ret elegante måder. Intet under at der er så mange aviser og større mediesites, der bruger det 🏛️.

Føles det som oprejsning? <

Ja! Når de store begynder at rykke, følger de mindre ofte med.

Vi sælger skamløst viden og assistance vedrørende