Jeg lavede min egen podcast-tjeneste

Hvad gjorde jeg da Google lukkede for sin podcast-tjeneste? Jeg lavede min egen!

Fluefiske-podcasts

Jeg er en gammel mand! Derfor kan jeg med ret stor sikkerhed sige at jeg har lyttet til podcasts længere end de fleste – alene i kraft af min alder. Jeg hørte ikke Currys Daily Source Code, men jeg hørte andet tilbage i midt-2000’erne.

Jeg skrev en vertikal-artikel om min åbenbaring dengang ... i 2006.

Jeg har faktisk også lavet podcasts lang tid før de fleste. Jeg udgav min første podcast-episode den 16. januar 2006. Jeg kom så tidligt i gang at jeg holdt op før det blev trendy at lave og lytte til podcasts. Den hidtil seneste episode blev udgivet marts 2009.

Jeg lavede to serier: én om fluefiskeri og én om fotografi.

For nørder <

På det tidspunkt var podcasts ikke i nærheden af at være så populære som de er nu. Det var en klar niche-ting, som henvendte sig til folk, der både var nørdede med hensyn til indholdet, og nørdede med hensyn til teknologi og computere. Der var ikke en hoben podcast-apps og tusindvis af podcasts på allehånde populære platforme.

Apple iTunes var med på vognen, men ellers var det mindre udbydere, der leverede afspillere, tjenester og indhold.

Alle hører podcasts <

I perioden 2005-2010-stykker var der ikke noget kolossalt udbud, og det krævede en computer eller en mp3-afspiller at høre podcasts. Men med telefonernes indmarch og popularitet ændrede det sig, og podcast-apps blev måden man hørte podcasts på. Sådan er det stadig, og de fleste lyttere finder deres podcasts på Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts eller andre online-tjenester og apps. Udbuddet steg – og stiger stadig – og podcasts er nu hvermands eje. Min mor på 85 hører podcasts.

Google Podcasts <

Googles app
Jeg faldt for Google Podcasts til mit varierede udvalg af abonnementer: tech, fluefiskeri, natur, det løse.
Det var en nem og overskuelig tjeneste med både en web-baseret afspiller og en egentlig app, og den virkede som den skulle.
Det vil sige indtil i dag, Skt. Hans aften 2024, hvor Google drejede nøglen om.
Slut-prut!
Ikke mere Google Podcasts.
"Eksportér dine abonnementer og læg dem et andet sted", opfordrede de til. "Vi hjælper dig ikke mere".

Det blev varslet i god tid, og jeg ledte efter et værdigt alternativ. Jeg ville gerne have noget, der fandtes på både computeren og mobilen, og som var simpelt og ikke gjorde andet end det nødvendige: holdt styr på mine abonnementer og afspillede indholdet når jeg ville have det.

Ingen værdige alternativer <

Jeg fandt bare ikke noget som jeg gad. Der er masser af apps. Flere end jeg kan overskue. Men ingen der talte til mig – og ikke mange, der tilbød en web-baseret tjeneste som supplement til appen. De fleste er et morads af tilbud: true crime, society, culture, business, comedy, art, sport, fitness, you name it. Jeg er kræsen. Jeg gider ikke konstant at blive anbefalet Rogan og Fridman, Kvinden med den tunge kuffert, This American Life, Third Ear.
Jeg tager lidt tech og AI, lidt videnskab, lidt litteratur, lidt udvalgt livsstil - og så det løse som kommer mig for øre eller anbefales.

I øvrigt er jeg heller ikke så begejstret for apps, men foretrækker faktisk web-baserede tjenester. De kører i en browser, og virker på både computer, tablet og mobil uden installation af ekstra software.

Min løsning blev at lave min egen tjeneste!

Til tasterne <

Min egen tjeneste
Som Drupal-udvikler er det at sætte et website op en nærmest ugentlig begivenhed, og ikke noget, der tager lang tid. Jeg fyrede op under en Drupal 10, og tjekkede hvad der fandtes af RSS-håndtering og lydafspillere i form af eksisterende moduler. Som så ofte før blev jeg skuffet: enten er der ingenting eller også er der så meget at det er for meget. Mange såkaldte contrib-moduler kan for meget og er alt for komplekse – og er umådeligt dårligt dokumenterede.

Heldigvis kan jeg selv lave moduler, og det tog et par timer at skrue noget sammen, der kunne holde styr på en håndfuld RSS-feeds, hente oplysninger om episoder og præsentere det hele i en simpel grænseflade. Moderne HTML rummer en afspiller direkte i sit hjerte i form af audio-elementet. Det tager en lydfil som parameter, og viser så en tidslinje, knapper og hvad der ellers er brug for til at kunne afspille lyd.

Jeg blev lidt ambitiøs, og ville gerne have at systemet kunne holde hus med hvor langt jeg var kommet og hvad jeg havde hørt. Heldigvis kunne en kombination af JavaScript, PHP og lidt sund logik holde styr på det.

Nu har jeg min helt personlige podcast-tjeneste, der kører som smurt på alle mine apparater, og kan lige præcis det, som jeg vil have og ikke mere.
Jeg døbte den PodMartin (På linje med MadMartin) og mine associationer gik til straks til en house martin – en bysvale – og et lille logo i form af en svale blev tilføjet. Jeg fandt en smuk gammel illustration fra forrige århundrede som jeg kunne bruge uden at skylde nogen noget.

Svalens flugt

En dags arbejde <

Samlet udviklingstid? En rund arbejdsdag vil jeg tro.

  • En time til basisopsætningen, database, Drupal-kerne, favorit-moduler.
  • Oprettelse af en indholdstype til abonnementer tog et par minutter. Man må bare knuselske Drupals entity-system!
  • Modulet til at hente episoderne og vise afspilleren var den største opgave.
    Den består for nuværende af ca. 4-500 linjer PHP-kode og omkring 100 linjer JavaScript.
    Der ligger nok 5-6 timer i den kode, og mere kommer til når jeg finder fejl og uhensigtsmæssigheder – eller ønsker til nye faciliteter.
    Jeg vil fx gerne have en liste med episoder, jeg er ved at høre.
  • Et lille tema blev det også til. Tre HTML-skabeloner og 200 linjer CSS. Simpelt, sort/hvidt. Måske 1-2 timer i alt.

Så et sted mellem 8 og 10 timer til hele systemet tænker jeg.

Farvel Google.

Google lukker

Farvel (fra) Google

Vi sælger skamløst viden og assistance vedrørende