Podcasting - tanker uge 7/2006

Jeg har fået en åbenbaring! Jeg har opdaget noget! Jeg har fået nogle helt nye oplevelser via nettet! Jeg er begyndt at lytte til - og lave - podcasts!

En podcast er i al banalitet en lydfil, der kan hentes via nettet.

OK, det er der jo ikke ligefrem noget revolutionerende i. Vi har kunnet hente lyd via nettet i meget lang tid, og afspilning af lyd, streaming og download af filerne til harddisken har eksisteret i mange herrens år.
En podcast er også bare sådan en lydfil, der blot ligger klar til at blive hentet, og på den måde skiller den sig overhovedet ikke ud fra andre lydfiler, som vi har kunnet hente via nettet i mange år.

Det der skiller en podcast ud er dels måden den bliver aflyttet på og måden den bliver annonceret på - og til dels også formen og indholdet.

På farten <

Podcasts bliver mest lyttet til på farten. Det er en del af ideen. De utallige kompakte musikafspillere, som er i omløb, kan bruges til at afspille podcasts. Man henter altså lyden til sin afspiller via nettet, og når man så sidder i bussen, toget eller endog bilen lytter man til det man har hentet. Og podcasts er sjældent musik. Rent faktisk er langt de fleste podcasts snak. Og det er ikke bare god gammeldags taleradio, men ofte meget bedre end det. Mere herom senere.
Det andet punkt, der skiller podcasts ud fra at downloade lydfiler med et klik er, at man normalt abonnerer på dem. Det vil sige, at man har et program på computeren, der automatisk henter de nyeste, når de udkommer og måske endda sørger for at synkronisere det over på ens mp3-afspiller.

iPods er bare for dyre! <

Pod-et i podcasting kommer som bekendt fra pod-et i Apples iPod.
Apple, som en kort overgang havde en krise og kæmpede med at holde fast i sine markedsandele, er i dag et firma, der atter er i voldsom vækst.
Dette skyldes flere forhold, men ikke mindst succesen med den bærbare musikafspiller iPod har været en medvirkende faktor.
Den er ikke Apples største produkt på omsætning, men hvad angår salgstal, så er iPod én af den nyere tids største salgssucceser på IT-markedet som helhed og på gadget-markedet i særdeleshed. Direktøren i et af de firmaer, jeg rådgiver, er sidst i fyrrerne og han har en iPod og bruger den ivrigt. Min nevø på 11 snakker ikke om andet. Min søn på 16 vil ha- en, og den eneste grund til at jeg ikke selv har én er, at jeg er en fedtebeep, der nødig bruger så mange penge på noget, der fås meget billigere.

iPods er nemlig bare for dyre!

Men iPod'en bare blevet den musikafspiller som alle må måle sig imod, og enhver mp3-arfspiller, fra Harald Nyborgs discountmodeller 🏛️ til Sony-s lækre Bean 🏛️ skal kunne tåle sammenligning med Apples design-ikon 🏛️.

Et feed <

For at været et ægte podcast skal lydfilerne annonceres via et RSS-feed.
RSS er en smart og standardiseret måde at distribuere information på nettet. Det er et meget veldefineret XML-baseret format, som egner sig netop til at fremsende enkel information såsom oplysninger om en lydfil.

Brugerne bruger så et program - af og til kaldet en aggregator - til at holde øje med disse RSS-feeds. Når en udgiver så udgiver sin podcast, annoncerer serveren den nye lydfil via RSS-kanalen, brugerens program checker feed-et med jævne mellemrum, og henter de nyeste lydfiler og overfører dem ved førstkommende lejlighed til afspilleren, hvor de ligger klar til aflytning.

Mine favoritter <

Jeg lytter gerne til podcasts. Mit mådehold med hensyn til at bruge penge placerer mig ofte på busser og i tog, og her er en mp3-afspiller og en håndfuld podcasts en meget velkommen afveksling på den potentielt lidt kedelige rejse.

Én af mine superfavoritter er TwIT 🏛️ - This Week In Technology - som er en fantastisk god podcast om IT-teknologi. Her optræder mange af mine gamle IT-helte som John C. Dvorak, Leo Laporte, Steve Wozniak, Kevin Mitnik og ikke mindst Steve Gibson.
Deres udsendelser er en fabelagtig sammenblanding af kaotisk hygge og meget kvalificerede kommentarer til ugens nyheder på IT-fronten. Ikke uden årsag den mest populære tech-podcast på nettet og vinder af Peoples Choice på Podcastawards 🏛️ med lækker acrylpræmie 🏛️ og det hele. Men også lidt af en hård nyser, hvis man ikke er fuldt udsprunget som nørd ligesom overtegnede.

En anden god podcast jeg blev gjort opmærksom på for nylig er The Gillmor Gang 🏛️, hvor Steve Gillmor og en flok ældre nørder, blandt andet Doc Searls snakker løst og fast om medier, teknologi, nettet, fremtiden og alt det der. Gillmor Gang er noget stivere i betrækket og mindre happy-go-lucky end TWiT, men absolut værd at lytte til.

Fra æter til podcasting <

Mange af de klassiske æterbårne radiostationer har masser af podcasts fordi de simpelthen lægger deres egenproducerede udsendelser på nettet, når de har været sendt i på bærebølgerne. Det er ikke helt podcasts med den politisk korrekte græsrodsideologi, men kvaliteten er jo i top, selv om ånden, formen og engagementet naturligvis er mere traditionel-radio-agtigt.
Så jeg lytter til DR-s Harddisken 🏛️ og Mediemagasinet som podcasts — udsendelser som jeg ellers aldrig får hørt. Jeg har kun radio i bilen (nej, vi har ikke en eneste radio i huset!), og jeg kører ikke altid bil, når de sendes på P1.
DR har masser af podcasts, som især er P1-udsendelser, og i det hele taget har DR været langt fremme på området ganske længe. Men BBC er også begyndt at sende en del af deres udsendelser som podcasts 🏛️.

Overblik og iTunes' svøbe <

Som sædvanlig er der så stort et udbud, at det er svært at få overblik. Der findes dog løsninger.

Hvis man ikke har noget imod Apples klamme hånd på sin computer kan man hente iTunes, som i mine øjne er et langsomt, elendigt og ulogisk opbygget program. ITunes ville være meget bedre, hvis det blot var bygget op som den hjemmeside det faktisk ligner, men det ville selvfølgelig gøre hele DRM-delen 🏛️ mere besværlig (for Apple) at håndtere. Betalingen kører selvfølgelig også glattere når man har direkte kontrol med brugerens maskine gennem sit eget program. Nå, men det er en anden historie. iTunes rummer nemlig en meget stort oversigt over masser af internationale podcasts, og det kan selvfølgelig hjælpe.

Danske podhead 🏛️ er en anden kanal, som her i landet forsøger at samle danske podcasts, men som også har links til de bedste udenlandske.

Personligt finder jeg hellere mine podcasts i løsdrift, eventuelt med hjælp fra PodcastDirectory.com 🏛️, som rummer en ganske god og knapt så påtrængende oversigt.
Derefter abonnerer jeg på dem med Juice 🏛️. Dette podcast-program var tidligere kendt som iPodder, men mon ikke Apple havde råd til dyrere advokater 🏛️ end de folk der står bag dette fortrinlige Open Source-program?
Jeg hører enten mine podcasts på pc'en eller overfører dem med en banal kopiering til min mp3-afspiller.

Video <

Selvfølgelig er lyd noget nemmere at lave og afspille end video, men der er masser af video-podcasts på nettet, som er ganske fantastiske.

Jeg har faktisk forsøgt mig med video. Jeg skruede et kamera på en robust kasket... tro mig, det var ikke noget rart hovetøj. Det kræver nok lidt mere dedikation at lave i forhold til at klipse mikrofonen på kraven og snakke løs.

Der er andre, der gider, og at der helt klart brydes is og ændres kultur — også i virksomhederne — viser Microsofts fortrinlige Channel 9 🏛️. De videoer, der kan ses her, virker så oprigtige at man næsten ikke har lyst til at tro at det bare er dygtig markedsføring. Det er det selvfølgelig også, men det er også umiddelbare meninger og et befriende kig bag kulisserne hos giganten.

Mange virksomheder kunne lære noget her.

Mp3-optagere <

Jeg synes det er sjovere at programmere end at bruge programmer.
Jeg synes også at det er sjovere at fotografere end at se på billeder.
Og jeg synes det er sjovere at ha- sex end at se på porno. Meget sjovere, faktisk!

Jeg antog derfor at det også måtte være sjovere at lave podcasts end at lytte til dem.

Med denne antagelse i baghovedet købte jeg en mp3-afspiller, der også kunne optage. Og ikke mindst én, der kunne optage via en ekstern mikrofon. Mange har en diktafon-funktion, men jeg ville have rigtige og lange optagelser.
Det blev til en Asono-afspiller, norsk faktisk, og udmærket. Blot har den alt for lidt hukommelse. En mp3-afspiller skal helst have en gigabyte eller to, og Apples iPods har op til 60. Min Asono-afspiller har 128 megabyte. Det er for lidt!

Selvfølgelig kan denne hukommelse ikke udvides, men da mit mål var optagelse, og der kan optages op til 8 timers lyd, så mente jeg det rakte, men jeg kan ikke have mit livs musikbibliotek på den.

Min første podcast <

Da jeg fisker en del og bruger en del tid på at publicere om det på nettet 🏛️, så var det mit naturlige valg at podcaste om mit fiskeri.
Min første produktion 🏛️ var ekstremt lowtech og spontan. Alt hvad jeg gjorde var at klemme mikrofonen fast på kraven af min fiskejakke, tænde for optageren og tale løs til et imaginært publikum. Jeg snakkede omkring 30-40 minutter, og klippede kun ganske lidt i optagelserne.
Personligt var jeg ret tilfreds med resultatet, og der er da også mere en én person, der har reageret og rost initiativet. Siden har jeg lavet et par stykker mere, og agter at fortsætte.

Steven og jeg regner også med at lege med mediet her på Vertikal. Vi skal bare lige have skudt os ind på hvad det egentlig er vi vil sige.

For vi holder os til regel nummer ét som ved al anden formidling: hav noget på hjerte!

Værktøjskassen <

Jeg har brugt en meget begrænset værktøjskasse til at optage og redigere mine podcasts med:
  • Asono 🏛️ 50f mp3-afspiller og -optager. Den har en separat mikrofonindgang og mulighed for at optage fra en telefon eller en linieudgang på for eksempel en computer eller et stereoanlæg. Den er tilsyneladende udgået, men kostede kun sølle 700 kroner imod 2200 for en Olympus digital diktafon eller 2-3000 kroner for en iPod med optagetilbehør.
  • Audacity 🏛️til sammenklipning og mixning. Audacity kan desuden optage fra alle lydkilder på pc'en, og det gør det for eksempel muligt at optage fra Skype. Audacity kan endelig eksportere lyden som en færdig mp3-fil.
  • Skype 🏛️. Et såkaldt VoIP-program — ret beset et IP-telefon-program — der gør det muligt at snakke med andre over en Internet-forbindelse. En fantastisk ting, og meget brugbart. Skype understøtter nu også konferencer med flere deltagere og video, hvis man har lyst.