Historien er denne gang, at Corona-virus og Covid-19 har hærget kloden i et par uger, og at Danmark er lukket ned. Medarbejderne på mange arbejdspladser – inklusive dem hos de fleste af vores kunder – er gået hjem, og arbejder hjemmefra mens de forsøger at udøve deres dont så godt som muligt. Dette skrives inden epidemien er på sit højeste herhjemme.
I sådan en situation har vi alle brug for information, og det samme gælder vores kunders kunder, deres medlemmer, deres læsere eller hvilken type klientel de nu henvender sig til.
Og det er de færreste, der rent faktisk har en plan for, hvad de skal gøre, når det kommer for en dag at Elvis lever. ”Elvis-lever”-siden er et begreb, som jeg ikke husker hvor kommer fra, men som jeg altid har brugt. Det er det format i magasinet, avisen eller på hjemmesiden, som man kan rulle ud, når der virkelig er breaking news.
Man kunne også kalde det 9/11-siden.
Da flyene fløj ind i World Trade Center, blev aviser, tv-kanaler og websites smerteligt klar over at de måtte geare helt om for at kunne levere den ønskede og fornødne information hurtigt og effektivt nok. Mange websites måtte lægge deres velstrukturerede og komplekse systemer ned, og erstatte dem med simple og effektive alternativer.
Corona-krisen har skabt det samme problem for mange moderne websites. De fleste er gearet til høj trafik, og har værktøjer til at præsentere akut information, men i denne tid opstår der uventede behov:
vi skal have en Corona-guide som på overskuelig vis samler alt hvad vi har om emnet.
vi skal have en video-side som fortæller folk om hvad de kan gøre sammen med og for deres børn med særlige behov.
vi skal have et site, som kan hjælpe vores medlemmer igennem en dagligdag, hvor de ikke kan komme nemt i kontakt med myndigheder, sundhedsvæsen og behandlere.
Alt sammen skal helst være klar på timer nærmere end dage, og i hvert fald dage nærmere end uger. Det bliver af samme grund skud efter et flyvende mål, som er stort set umuligt at ramme, og kræver løbende justering af både formål, metoder og indhold.
Ingen har en formuleret plan, men blot nogle løse ideer, og kan først tage stilling, når der er noget konkret at se på.
Det er den ypperste udgave af det, som vi allerbedst kan li’, nemlig at få banket noget konkret og funktionelt op i en fart, og så uden de store dikkedarer justere det på plads i dialog med kunden.
Lige noget vi kan li’!
Det er ultra-agil udvikling, hvor intet er fast, og alting står til at diskutere, revidere, forbedre eller slet og ret skyde ned. Jo hurtigere beslutningerne tages, desto bedre. Jo hurtigere vi kan justere og levere jo bedre. Og for en gangs skyld vender kunderne tilbage indenfor timer, ja, endda minutter, og vi kan hurtigt tilrette efter deres ønsker og anvisninger.
Gid det altid var sådan...
Løsningerne bliver ikke ”quick&dirty”, men nærmere ”quick&functional”. Pragmatiske med effektivitet prioriteret højere end elegance. Hurtigt, manuelt arbejde over langtrukne, automatiserede eller formaliserede rutiner.
Jeg lavede en Corona-guide for Dansk Bilbrancheråd. Den blev i store træk sammensat af eksisterende indhold, og mens jeg udviklede den, skrev DBR’s medarbejdere yderligere nyt indhold, som kunne hjælpe medlemmerne gennem krisen. Guiden kunne nemt rulles ud, alle relevante sider fik et ”Corona-stempel” med link til guiden, og bannere på forsiden samt nyhedsbreve ledte brugerne hen hvor musen bor.
Scleroseforeningen skulle bruge et site til at præsentere træningsvideoer til de medlemmer, som ikke længere kunne komme til fysioterapeut. Videoerne var lavet til et andet og fremtidigt projekt, men skulle pludselig aktiveres og præsenteres på et sub-site. En Drupal 8-installation, et custom-tema og lidt hurtig ping-pong, og en side var klar på få dage. Ikke kunst, ikke raketvidenskab, men brugbart for brugerne – og goodwill til foreningen.
Få kokke, kort kommandovej og hurtige beslutninger er det der virker i sådanne projekter. Når der kommer oplæg, styring, kontrol og beslutningshierarkier henover går processen i stå. Det er der simpelthen ikke tid til! Det skal ikke være kaos, men bare en lille, tæt gruppe med kompetence og ret til at rykke. Når tingene så er ude, kan der løbende justeres. I første omgang handler det om at komme ud over rampen så hurtigt som muligt.
Og husk at alt dette skete mens der var lukket på kontorerne, ingen mennesker i gaderne, men glødende linjer på alle de digitale platforme som Teams, Skype, Jira, Zoom, Slack osv.
Så det var et virtuelt samarbejde med gang i telefoner og telekonferencer, mail og chat-beskeder og masser af team-systemer. Ingen mennesker samlet i et lokale – og ingen møder! Møder er virkelig stopklodser i den slags processer. Når der ikke er kaffe, frugt og nødder på bordet, og lyden er dårlig og har ekko på, så bliver samtalerne mere effektive, og beslutningerne tages hurtigere.
Imens alt dette stod på, byggede jeg en røgeovn! Jep, sådan en man kan ryge bacon, fisk og pølser i. Kold røg i snesevis af timer, som giver den smag, som vi er virkelig mange, der kan lide. Og hvordan fik jeg så tid til det, er der måske nogen, der spørger…
Jeg fik ikke tid. Jeg tog mig tid. Hver dag i løbet af en hektisk Corona-uge tog jeg arbejdsbukserne på og begav mig ud på vores terrasse, som blev mit midlertidige udendørs værksted i det tidlige forårsvejr. Jeg havde nogle gamle hylder som blev konverteret til en kasse med dør, og med ganske få indkøb kunne jeg i god ro få renset hjernen med at lave lidt håndens arbejde, og se noget fysisk blive til som resultat.
Den slags kan man ikke på kontoret, og for mange er det en fremmed tanke at afbryde en presset opgave med sådan en løjerlig og uproduktiv lediggang. Men det er ikke løjerligt. Det er som en ferie på nogle timer, hvor man er et andet sted, kan koble lidt af og genoplade de berømte batterier. På den måde er det faktisk produktivitetsforøgende, og i praksis med til at gøre mig bedre til at løse opgaverne ved skærmen. Tiden brugt med sandpapir, stemmejern og skruemaskine kommer dobbelt igen når det er SQL, JQuery og PHP, der er værktøjerne.
Samtidig kan resultatet medvirke til at levere hjemmerøget mørbrad og bacon, hvilket er en nærmest uvurderlig ekstra bonus.
Martin J vil til enhver tid foretrække den tilpassede, kompakte, effektive og smukke løsning frem for standardløsningen, som den kommer lige ud af kassen. Det bruger han gerne lidt energi på. Han har desuden et ganske skarpt øje for både brugerflade, (UI/UX), typografi, grafik og fotografier. Som tidligere journalist og chefredaktør har han også nogenlunde styr på at skrive.
Martin L er vores Unix- og serverhaj, der tager sig af (web- og mail-) serveropsætning, Android-apps, browser-extensions, JavaScript og CSS, men også arbejder med Drupal.