”Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. [Udgiverens navn] forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.”
Et to-linjers resume er 100% inden for citatretten. Vil man undgå at blive brugt og fremvist på denne måde, må man bede Google om aldrig at vise videre til en. Det er heldigvis ret let.
Her strækkes citatretten lige en kende. Ofte er der forklaring nok til at forklaringsleverandøren ikke besøges af spørgeren.
Man kan dog ret let bede Google om aldrig at lave uddrag.
Det er ikke noget Google tager fra siden. Det er noget man giver, noget man frivilligt og specifikt fortæller Google. Som modydelse giver de en lidt højere placering i søgeresultaterne.
Stjernedekoration er ikke helt let, men kan som regel sættes op på nogle timer.
[Opdatering 23.01.2025] I løbet af 2024 begyndte Google at lave mere solide sammendrag af fx. film i toppen af siden med søgeresultater i et forsøg på at tjene penge på returkommission fra streamings-udbydere og - som altid - sørge for at de søgende ikke kom i nærheden af de givende.
Google gik endda så vidt, at de også lavede ubrugelige AI-"anmeldelser" af filmene, kvalitetsmæssigt langt under fx. Vertikals AI-anmeldelsesstandard.
ChatGPT høster viden på utallige hjemmesider og sammenskriver det til forklaringer. Man får ikke engang et indgående link som tak. De tager og tager.
Er det en dårlig handel?
For nogle vil det måske føles som en dårlig handel.
[Opdatering 06.03.2025] ChatGPT linker nu til kilder, både spontant og på forespørgsel. Stadig let at lukke ude.
BingBot fra Microsoft fungerer lidt anderledes. Brugeren spørger. Bing forklarer. Men den husker - i modsætning til mange journalister af kød og blod - at linke til sine kilder. Så der bliver både taget og givet.
Måske vinder man mere end man taber.
Man kan forholdsvis hurtigt lave sig et skjold, der spærrer for Microsofts Bing, Googles Bard, Common Crawl og hvad de ellers hedder.
Men...
Da jeg begyndte at lave det skribentstyrede ChatGPT-skjold, vidste jeg udmærket, at jeg kun gjorde det for at blære mig og starte en diskussion.
ChatGPT ligner for tiden den største nasseprins.
Men der vil altid være flere søgemaskiner og botter, end man i praksis magter at lave skjolde mod.
Selv hvis alle store søgemaskiner og botter samlede sig og adlød anvisninger, som var simple for hjemmesideejere at give, ville der stadig være utallige forskere og skurke, der ikke ville holde sig tilbage med at høste ens viden og bruge den efter forgodtbefindende.
Medierne og entusiasterne kan på ingen måde redde deres indtægt ved at udelukke botter. At alle verdens vidensudbydere danner en front så bred og tæt, at søgemaskiner, botter og sociale medier kommer til lommerne, ser heller ikke så sandsynligt ud.
Indtægtsredning tror jeg vi i Danmark vil finde via en moderniseret mediestøtte.
Men skulle dit medie savne lidt hjælp i kampen med/mod søgemaskiner og botter, er der mange steder at forbedre og det er ikke videre svært.