Domänengeist

Der er cirka 350.000 danske domæner. Når man som os har dem alle i en søgbar database, så kan man have rigtigt meget sjov med dem. Denne artikel og den tilhørende funktion udforsker ånden i domænerne - Domänengeist

Vi beklager at funktionerne i denne 18 gamle artikel ikke virker mere... der er nu langt flere end 350.000 danske domæner, og ikke længere offentlig adgang til listen.
Der er tæt på 350.000 danske domæner. Vi har lagt dem alle ind i en database, så de er blevet søgbare. Prøv selv her...
"Høh!" siger du, "det kan man da allerede. Kender I ikke whois?"

Joh, det gør vi da. Man kan jo bare bruge DK-Hostmasters whois. Men med whois kan man ikke søge efter alle domæner med kun to tal, alle lange domæner eller alle domæner, der begynder med ordet "lorte". Det kan man her!

Vi har lavet en masse foruddefinerede søgemuligheder, foruden at man kan søge efter præcise domænenavne, forkomster af ord i domænenavne eller domæner der begynder eller slutter med bestemte ord.

Det er faktisk et rigtigt sjovt værktøj og legetøj. Når du har fundet domænet viser vi selvfølgelig vej til Whois- og DNS-oplysninger om domænet. Og vi viser selvfølgelig også vej til selve hjemmesiden, hvis der ellers er nogen.

Sådan virker det <

Det er så enkelt: alle domænerne er trukket fra DK-Hostmasters tekstfil med alle danske domæner og ind i en database. Den består blot af navnet uden dk, www eller andet.

Nu kan vi søge i den med almindelig SQL. Selv om der er næsten 350.000 domæner, så går det ganske hurtigt, og søgetiden afhænger mest af hvor mange domæner man vil se i resultatlisten.

Snak lige om zeitgeist!

Vi ville gerne opdatere listen en gang imellem. Så kunne vi også registere tilgangen, men det tillader DK-Hostmaster ikke. Vi nåede lige akkurat at høste adresserne før tjenesten lukkede.

Hvor mange aktive? <

Når man først begynder at lede i de mange domæner, finder man ud af, hvor få der egentlige er aktive. En stor del er selvfølgelig gode nok, og leder rent faktisk til et websted. Mange andre leder til et webhotel, en domæneregistrator eller blot til én eller anden server. Men en meget stor gruppe fører ingen steder hen. Gode og brugbare domæner. Vi har selv et par stykker. Et eksempel er horisontal.dk. Det er mit, købt som en pendent til vertikal.dk, men aldrig aktivteret. Jeg var også ude efter diagonal.dk, men det ejes af en anden. Lige så dødt, men det er ikke min skyld.

Med domänengeist kan man hurtigt finde ud af hvem det er, og samtidig finde ud af, at der faktisk kun er to danske domæner med ordet diagonal i.

Navnet <

Vi endte med at kalde denne lille tjeneste og de tilhørende statistikker for Domänengeist.
Vi har ladet os inspirere voldsomt af Googles zeitgeist, da vi spekulerede over det navn. Domänengeist lyder tilpas trendy og moderne.

Der ligger en del tidsånd i domæneregistreringerne.

  • Først skulle alle have deres firmanavn registreret
  • Så skulle ord og begreber registreres
  • Så skulle alt med web, cyber, world og digital ind i folden... og sex, selvfølgelig
  • Så var det portal- og centertid
  • Så var det WAP-tid
  • Så var det ordmed2tali-tid — der skulle tal i domænenavnene
  • Så kom turen til lorte-domænerne ført an af lortebil
  • Nu er det fremmedartede hybriditaliensk eller asiatisk klingende navne, der er populære
Hvad bliver den næste tendens? Tja, vi ved det ikke. Men måske bliver tendensen ikke oprettelse af nye domæner, men nedlæggelsen af gamle. Man finder i hvert fald detfriaktuelt.dk i DK-Hostmasters liste over domæner, der er markeret til sletning, men om det er en tendens, der holder ved vi ikke.

Væksten er enorm, men ikke her <

Væksten i antallet af domæner er kolossal. Hver dag kommer der nye til. Vertikals database startede med at rumme lidt mindre end 350.000. Meningen var at vi ville udbygge den i takt med at der kom nye til.

Men det skulle ikke være! DK-Hostmaster, som sidder på domæneregistreringen i Danmark, har foreløbig lukket for den navnkundige tekstfil med de mange linier domænenavne. Vi kan kun finde tallene for væksten og en liste over de domæner, der skal afmeldes.

Vi ved ikke hvornår listen kommer tilbage, hvis det overhovedet sker. Men vi holder øje...

Indtil det sker kan vi checke DK-Hostmasters liste over antallet af danske domæner 🏛️, som allerede er vokset til 366173 — altså snart 10.000 domæner mere end der var i december, da vi hentede den dengang offentligt tilgængelige liste.

Reaktionerne kom <

Der kom som ventet nogle reaktioner på denne artikel. Men ikke dem, som jeg havde regnet med. I mit blide sind havde jeg håbet på et udfald fra DK-Hostmaster, men de er forblevet tavse med hensyn til vores brug af listen og vores forespørgsler på en tjeneste, der giver adgang til en opdateret udgave.

Derimod kom der adskillige tilbud om at sende den sidst tilgængelige líste fra januar 2002. Den er nu i hus, og ved først kommende lejlighed bliver de sidste domæner lagt ind i vores database, så den er så opdateret som det kan lade sig gøre uden for DK-Hostmasters regi.