Verdens mest interessante nøgleordssystemer

IMDB har det vildeste nøgleordssystem i verden. Men også andre kan være med.

Det er bedre at have en nøgleordssystem end ikke at have et. Men det skal tilpasses opgaven.

Her er nogle friske eksempler.

The Internet Movie Database <

The Internet Movie Database har et vidunderligt syret nøgleordssystem. Med omkring en halv million titler 🏛️ og millioner af brugerne er det også nødvendigt.

PÅ IMDB fandt de hurtigt ud af, at de ikke kunne lege avis og så lave 8 kategorier á la Gyser, Action, Krig, Kærlighed, Børne.

Til at begynde med er der jo gysere for børn (Karius og Baktus 🏛️) og krigsfilm med kærlighedshistorier (Starship Troopers 🏛️).

Dernæst halter hierarkier bare generelt. Selv med 20 underkategorier til hver filmkategori ville det gå galt.

Så de lavede et vidunderligt, skalérbart, brugerstyret nøgleordssystem.

Prøv at se hvilke nøgleord brugerene (og IMDBs godkendende redaktører) mener kendetegner Lara Croft: Tomb Raider 🏛️.

 • based-on-video-game
 • katana-sword
 • buxom
 • planetary-alignment
 • amphibian-car
 • father-daughter-relationship
 • killer-robot
 • reverse-footage
 • [...]

Alle nørder er stillet tilfreds. Uanset hvilken smal interesse man har hjælper IMDB en videre til mere information om samme emne.

Bemærk i øvrigt også, at IMDB ikke gør forsøg på at kategorisere eller rangordne nøgleordene. Det nærmeste er en alfabetisk liste over de tusinder af nøgleord 🏛️. Hierarkierne er revet ned. Brugerne hjælper hinanden med at redigere informationerne på IMDB.

Den brugerdrevne liste giver så også nogle ulemper.

 • Nøgleordanstrengelserne er ufuldstændige. Et klik på killer-robot 🏛️ giver en liste med (for tiden) 27 film med dræber-robotter. Men den er ganske sikkert ikke udtømmende.

 • Der tages ikke højde for synonymer. De fleste lægmænd vil nok mene at women-soldiers 🏛️ og female-soldier 🏛️ er det samme. Men fordi forskellige brugere har forskellige ord for samme ting bliver det nu til to lister. Så vi altså ikke bare om at nøgleordsarbejdet er ufuldstændigt. Det er også forvirrende.
Kunne nøgleordssystemet forbedres? Sandsynligvis. Den klassiske løsning med at sætte et antal fastansatte bibliotekarer til at rydde op i systemet og skabe orden or hierarki, har de næppe råd til. Men de kunne, som de gør det i kommentarsystemet 🏛️, spørge brugerne om et givent nøgleord deklarerede filmen korrekt og så sortere nøgleord efter popularitet ligesom kommentarerne.

Uanset hvad er IMDB et rigtig godt eksempel på græsrodsnøgleordssystemer. Det vokser vildt og utøjlet nedefra og op.

Nøgleord på CJFE <

Center for Journalistik og Efteruddannelse mærker også ders artikler med nøgleord. Ude i deres højre spalte har de nedda forskellige links til forskellige kvaliteter ved nøgleordet.

Til artiklen om Lise-Lotte Norup 🏛️ er der f. eks. knyttet nøgleordet injurier. Og ganske automatisk kan man i højre spalte se:

Afgørelser om injurier
Menneskerettighedsdomstolen (13)
Danske domstole (21)
og
Typiske spørgsmål
Hvad forstås ved injurier?
Hvad hører til privatlivet?
Hvilke følger kan injurier få?

Her er der ingen tvivl om at en redaktør med nøgleord i hånd forsøger at arkivere og tilgængeliggøre viden på den mest effektive måde.

Nøgleord på Flickr <

Henne på fotoalbummet Flickr 🏛️ har de billeder. Utallige. Og her har de også bedt tilfældigt forbipasserende om at deklarere dem.

Hvis 3 mennesker siger at de ser en sø og 1 mennesker siger, at de ser noget i Canada, vil være et mere vægtigt nøgleord end "Canada". Mne begge vil blive registreret. Flickr vil samtidig knytte forbindelser og gætte på relaterede nøgleord.

Således har <em 🏛️ i skrivende stund (begyndelsen af 2005) de relaterede nøgleord water, sunset, nature, reflection, snow, sky, winter, tree, trees, mountain, boat, landscape, clouds, ice.

Når det bliver sommer og billederne skifter vil nøgleordsrelationerne også skifte. Så er pludselig relateret til - gætter jeg - duck, fishing og den slags.

Og når systemet har været i drift gennem mange år og millioner af deklarationer er blevet afgivet, vil brugerne have trådt nye stier gennem informationen.

Flickr-brugerne vil også klaske nøgleord på i flæng. Ufuldstændigt og med et amatøragtigt forhold til synonymer, hierarki og hvad rigtige bibliotekarer ellers går op i.

Men nøgleordssystemet vil være ekstremt nyttigt og omfattende, og klart på omgangshøjde med professionelle billedbureauers tilbud.

Nøgleord på Vertikal <

Vi laver selv alle vore nøgleord. Vi laver hitlister over dem 🏛️ og statistik 🏛️.

Du kan få en længere forklaring i Det bedste publiceringssystem.

Vi har tit leget med tanken om også at give brugerne muligheden for at knytte nøgleord til artiklerne på Vertikal. Men har altid opgivet af dovenskab: vi har ikke helt så mange brugere som IMDB og Flickr.

Så vi fortsætter ad sporet med de hjemmelavede nøgleord. Ligesom CFJE.

Findes der en standardmåde at gøre tingene på? <

Nej, der findes ingen anerkendt standardmåde at gøre tingene på. Det eneste man nogenlunde sikkert kan sige om informationsarkitektur på netsteder med mange artikler/billeder/leksikonindførsler er at et skrapt hierarki hvor tingene kun kan stå ét sted ikke duer.

Vi sælger skamløst viden og assistance vedrørende