Indretning af arbejdsplads - Tanker uge 25/2002

Den lille fremadstormende IT-virksomhed Vertikal har atter en gang vist vejen for udviklingen af moderne erhvervsvirksomheder. De er nu ved at blive toneangivende på indretningen af arbejdspladsen.

Vertikal er en moderne arbejdsplads, men virksomhedens to afdelinger vil af mange blive opfattet nærmest som et godt, gammeldags hjem med alle bekvemmeligheder.
I begge filialer lægges der vægt på et godt og rummeligt arbejdsmiljø, som får medarbejderne til at føle sig som om de var hjemme, og det har medført en indretning, som på mange måder minder om en helt almindelig bolig. Og Vertikal har løbet linen helt ud i et koncept, der rækker langt udover den allerede etablerede New Office model.

Plads til katte og høns <

"Vi har både køkken, bad og soveværelse", fortæller Martin Jørgensen, stifter og daglig leder af Vertikals Brønshøj-afdeling. Han fortsætter:
"Vi lægger vægt på rummeligheden på arbejdspladsen. Der skal være plads til ægtefæller og kærester, børn og endda kæledyr, hvis det skulle komme på tale."

"Og espressomaskiner på arbejdspladsen... skulle det være noget nyt?" spørger den kaffeelskende Martin Jørgensen. Afdelingen på Broksøvej har slidt tre maskiner op i hans tid.

Steven Snedker, Vertikals anden partner, som kender til de moderne arbejdspladser fra sine jobs på Jubii, supplerer:
"Vi havde både vaskemaskiner, brusebade, soveværelser og stuer med sofa og stereoanlæg til medarbejderne længe før Jubii gjorde det trendy som en del af indretningen på en moderne arbejdsplads."
Han påpeger at man på Vertikal er vant til medarbejdere, der ikke vil forlade arbejdspladsen efter fyraften.
"Vi kender parolen. Medarbejdere, der siger
- Hvor skal vi gå hen? Det her er jo vores hjem! Vi vil hellere være her! Børnene er trætte, kan vi ikke bare blive?
Og hvorfor så ikke have plads til dem?"

Tæt på naturen <

Steven Snedker har selv været primus motor på indretningen af Vertikals nye domicil i det sydsjællandske. Her har firmaet opkøbt en stor attraktiv bygning, der ligger tæt på bymiljø og offentlig transport, men alligevel midt i et naturskønt område.
"Vi lægger vægt på nærheden med naturen", forklarer Steven Snedker.
Han fortæller at det ikke kun giver et bedre arbejdsmiljø og en bedre livskvalitet, men også en højere produktivitet hos medarbejderne.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Vertikals meget liberale familiepolitik ikke kan ramme hårdt netop på dette punkt må Snedker indrømme.
"Det er da klart at når både medarbejderen og familien — kærester, ægtefæller og børn — kan være på arbejdspladsen døgnet rundt, så kan det udvikle sig til en form for familieliv, der næsten ligner en dagligdag i et hjem. Det kan selvfølgelig tage lidt tid fra det det drejer sig om, nemlig arbejdet og produktionen."

Selv bruger han meget tid på at tumle med sine børn i den have, som både han og Martin Jørgensen mener hører til ethvert ordentligt kontor.

Fremtidens arbejdsplads <

De er rørende enige om at den nye model er fremtiden, hvilket udviklingen i erhvervslivet også tyder på. Mange moderne kontorer indrettes med bekvemmeligheder som opholdsrum med bløde møbler, legehjørner, træningscentre og endog sove- eller hvilerum.

Jubii har indrettet vaskerum og brikse til at hvile på i deres mondæne kornsilo.
Kommunernes Landsforening skal have chaiselonger, hvor medarbejderne kan ligge og læse rapporter.

New Office, ad hoc-rum, studieceller og værdibaseret ledelse er in.

Men den fuldkommen gennemførte model, som frontløbervirksomheden Vertikal har lanceret, er der endnu meget få virksomheder, der har turdet give sig i lag med.

"Vi er sikre på det kommer" siger Steven Snedker, og de to innovatorer nikker samtykkende.