Langsom lummerkultur - Tanker uge 34/2002

Internet gør det muligt for information at rejse hurtigt. Men kulturen rejser stadig langsomt. Og kulturen er lummer.

Hvor lang tid tager det for informationen på Salon.coms webserver i San Francisco at nå dig? Tja. Med min 256 kbit-forbindelse tager det cirka 2 sekunder fra jeg beder om siden, der ligger en halv verden væk, til den står på min skærm.

Informationen rejser på sekunder. Jeg er lige så opdateret om teknikkens og kultures nybrud som folk i San Francisco. Cirka lige så hurtigt.

Men den lynsnare kommunikation betyder måske ikke det store.

Her er historiens om kameratøsernes vej fra San Francisco til Rådhuspladsen i København.

Salon <

Salon.com 🏛️ er et fænomenalt godt online-magasin. Skarpe og indsigtsfulde artikler om politik, kultur, sex og teknologi. De har usandsynligt dygtige skribenter og freelancere.

13. august 2001 skriver Katharine Mieszkowski:

Teen girls flash some skin on their "cam sites," and fans shower them with gifts. Who's exploiting whom? 🏛️
Artiklen bliver ganske populær og citeres i en del nyhedsbreve.

Magazine.dk <

Magazine.dk 🏛️ er en hjemmeside med letbenede og ofte kulturelt vinklede It-historier (tidligere behandlet i Vi kan også).

Den 24. april 2002, 7 måneder efter Salon-artiklen, beretter Morten Just at "Webcam-piger får ønsker opfyldt".

Helt almindelige teenage-piger har fundet en fidus til at få deres ønsker om film, bøger og plader opfyldt. Ny form for prostitution eller julelege? 🏛️
Artiklen er nu kommet til Danmark.

Ekstra Bladet <

Et år efter Salon-artiklen når historien frem til Ekstra Bladet.

17. august 2002 skriver Ivan Rod

Sælger sig til sex på nettet: Mens de danske fædre og mødre ser fjernsyn i stuen, har deres teenagedøtre travlt ved computerne i pigeværelset - måske til fare for sig selv. 🏛️
Komplet med udtalelser fra "såvel svenske som norske eksperter". Ingen tvivl om at artiklen bygger på oplysninger fra højeste sted.

Den enkle konklusion <

Det kan godt være at en artikel kan sprede sig fra San Francisco til Danmark på 2 sekunder. Men i praksis kan der stadig være et år mellem San Francisco og København.

Internet har måske ikke speedet alting særlig meget op.

Brokskylle <

Unge piger! Ikke så meget tøj på! Ny teknologi!

Det er egentlig mystisk, at en så sikker historie går så langsomt gennem medierne. Og først bliver opdaget så sent af dyrene i midtstrømmen.

Undergrunden, der havde fremelsket kulturen, blev vred. Bedst i "Jay Stiles" fremragende artikel fra 13. august 2001.

Salon writes about cam whores. To all you stupid, white, overeducated, under-sexed American pieces of shit jerking off over these chicks after reading about them for the first time, all I have to say is: Who do you think pimped them all out first? Me. 🏛️
Hans brokskylle rammer plet
1. Hvis det omtales mainstream har det toppet.
2. Mainstream udnytter folk i samme udstrækning som de snuskede og anløbne typer de skriver om.

Det er især tydeligt i Ekstra Bladets artikel. Der er pirrende billeder og pirrende tekst om naboens datter. Dog heldigvis pakket ind i en fernis af ekspertudtalelser og "Er det ikke bekymrende at...", der gør at selv anstændige mennesker kan læse artiklen og alligevel tone kridthvidt, uskyldsrent flag. Selvfølgelig kom artiklen på Ekstra Bladets forside og spiseseddel fordi der er tale om en samfundsmæssigt interessant problemstilling.

Du har måske lagt mærke til, at denne artikel ikke prydes af en ung pige med brysterne fremme. Artiklen handler jo om hvor hurtigt historier spreder sig og om i hvor høj grad accepterede medier snylter og udnytter. Men hvis du vil se på unge piger foran kameraet så se til Bianca 🏛️, Jill&Janet 🏛️ og Britney 🏛️.

Hvis du er teenagedreng vil du sikkert finde dem attraktive.

Hvis du er ældre vil du sikkert synes at det er synd at pigerne stripper på deres eget værelse foran tusinder af ukendte mennesker i stedet for en almindelig kæreste.

Hvis du placerer din musemarkør over hyperspringene til Bianca og hendes veninder, kan du se hvor mange, der er løbet den vej.

Hvad du ikke kan se er hvor ærlige de har været over for sig selv.

Ophavs- og udnyttelsesret <

Her er et par ting, jeg forsøger at tro på.
  • Ekstra Bladet udnytter ikke de unge webcam-piger ved at vise billeder af dem. På forside, spiseseddel og www. Slet ikke i kommercielt øjemed.
  • Hvis webcampigerne tog hen og snuppede nogle af Ekstra Bladets Side-9-pige billeder (hov, de er da også omkring 16-20 år nu og da) og satte dem på deres hjemmeside ville Ekstra Bladet ikke reagere på at deres ophavs- og udnyttelsesret var blevet krænket.
  • Der findes danske webcam-piger. Jeg kan ikke finde nogen. 20 minutters søgning gav intet.
  • At der skulle være webcam-piger, der er morsommere end en gammel gnavpot, der anmelder dem 🏛️.

Opdateret 18. august 2002

Måske er det sprogbarrieren? <

Holder man sig til engelsk tager det f. eks. kun en uge for BBC at få planket en Salon-artikel.

Salon om slettede domænenavne, 5. august 2002 🏛️

vs.

BBC om slettede domænenavne, 13. august 2002 🏛️.

Opdateret 25. oktober 2002

Aviserne skal sælges. To måneder efter webcam-piger er en nyhed, der må udtalelser fra "såvel svenske som norske eksperter" til at tøjle, er de ikke længere et problem, men en mulighed.

Ekstra Bladet den 25. oktober 2002: Kig ind hos danske sild 🏛️

Ekstra Bladet har kun ét problem ved at forsøge at nærme sig den virkelige verden: det bliver kedeligere. Pigerne er - i modsætning til sidste omgang

  • fuldt påklædte. Man kan ikke se et eneste bart bryst.
  • fuldt udvoksede. Flyttet hjemmefra med kærester og det hele.
  • gratis. De beder ikke om at få gaver eller penge for at vise sig frem.

Til gengæld fortælles der nyt om sidste artikel (samtidig med at Ekstra Bladet demonstrerer overnaturlige evner udi loganlyse):

Sidst vi lavede en lignende artikel om danske piger med hjemmesider, gik nogle af siderne ned efter at 35.000 unge fyre havde klikket sig ind på siderne.

Vi er alle i underholdningsbranchen.

Opdateret 16. november 2009

Langsom videnskultur <

Lige nu sidder der hundredevis af kronragede og sortklædte nymediemennesker med deres acetatbriller og Twitter at Clay Shirky siger at Information overload er filter failure (#newmediadays failure) 🏛️.

Dermed gør de danske konferencedeltagere præcis det samme som livebloggerne og -twitterne gjorde for over et år siden da megakloge Clay Shirky sagde præcis det samme til et lignende publikum (Web 2.0 Expo NY, 19. september 2008) 🏛️ (udmærket opfølgende interview i CJR 🏛️).

Hvad kan vi så lære af det?

Det er ikke bare lummerkulturen, der kører overraskende langsomt i web-tidsalderen.

Videnskulturen indeholder også et gab på cirka et år mellem USA og Danmark.

I hvert fald i visse segmenter 🏛️.

Nuvel. Clay er altid værd at høre på. Forlad digg ikke på konferencer eller tilfældige fanboys 🏛️. Læs Shirky frisk fra trykpressen 🏛️.

Sådan gør du <

Her er de fem første trin på vejen mod at få succes som webcam-pige 🏛️. Fremragende.