Fjernarbejde (2002)

Fjernarbejde er herligt! Du kan også få et hus på 400 m2 og udsigt til bakker, dale og marker.

Kan du fjernarbejde? Hvis du kan opfylde to krav, er der en vis sandsynlighed for det.

1. Du skal have droppet dine ambitioner om at avancere i firmahierarkiet. En (mellem)leder eller redaktør skal være der for sine medarbejdere. Altid. Fjernarbejde er et karrieremæssigt sidespor. Møder man ikke op på kontoret, kan man godt glemme alle drømme om at blive chef i år 2008.

2. Du skal have skaffet dig en kæreste og også gerne børn. Byen har et kæmpe udvalg af passende partnere og masser af konsum- og kulturtilbud. Det er først med kæreste og børn, at man svinger over og begynder at se charmen ved lave kvadratmeterpriser, pruheste, haremisser og muhkøer.

Tør du selv fjernarbejde? <

Ja. Efter 9 år i storbyen er jeg og den siden 1999 voksende familie flyttet på landet. 91 km. fra Rådhuspladsen i København.

Både jeg og kæresten havde de fleste faste kunder i København K. Men som konsulenter/selvstændige har vi ingen videre mødepligt. Så da valget stod mellem at arbejde os ihjel for at kunne sidde i et 2.5-millioner kroners et-familiehus i cykleafstand til København eller købe et palads på Sydsjælland skulle vi kun tænke os om utallige gange i nogle måneder, før vi valgte paladset på landet.

Hvad vil du høre om først? Det arbejdsmæssige ved at bo langt fra kunderne, eller det sociale med at bo langt fra familie, venner og kolleger?

Vi kan være seriøse og tage det arbejdsmæssige først.

Afstandens betydning <

Som symbolmanipulator kan jeg sidde hvor som helst og manipulere mine symboler. Bare jeg har adgang til al den relevante information. Og med Internettet har jeg det! Det er snart 10 år siden, at vigtig information forefandtes på papir og kun lå ét sted i virksomheden.

Og med stads som sikre forbindelser (engelsk og markedsføringsdansk: virtual private networks) er der i praksis ikke nogen mærkbar forskel på om jeg arbejder i et terminalprogram via en 256 kbit ADSL-linje eller sidder i kundens/arbejdsgiverens kontor på en Windows-maskine.

I denne sommer har jeg fra Sydsjællands idyl arbejdet på en server i Bredgade og en i Paris. Det behøver man ikke bo i København for. Der er ingen sikkerhedmæssige problemer. Siger den IT-ansvarlige eller din redaktør andet, er de enten amatører eller også skjuler de et politisk valg bag teknologisk tågesnak.

91 km. fra København (125 km fra Odense) betyder, at møder godt kan aftales spontant uden de store logistiske problemer. For mig tager det 1:15 med toget til Hovedbanegården. Med 0-2 møder om ugen er transportudgiften helt overkommelig. Både målt i tid og penge. Staten betaler cirka 2/3 af vores transportudgifter og kalder det befordringsfradrag.

Adressemarkedsføring er et lidt ømt punkt. Storbyerne har videregående uddannelser, holder på den højt kvalificerede arbejdskraft og kvalificerer den yderligere. På Sydsjælland dyrker man jorden, reparerer husene og sælger Jaka-bov til hinanden i Super'en. Som arbejdsgiver stoler man ikke på at en symbolmanipulator fra denne egn har megen viden eller relevant erfaring.

Til illustration: Jeg valgte en advokat fra Kvæsthusgade 🏛️ da jeg fik brug for det 🏛️. Jeg forventede, at han vidste mere om ophavsret og var dygtigere end de lokale advokater, jeg mistænker for at have skøder og skilsmisser på programmet til hverdag.

Men så alligevel. Internet nedbryder afstande. Internet sætter en i stand til at vise hvad man kan.

Hvis man sørger for at ryste med alt hvad man har på sin hjemmeside, som jeg gør, kan man få kunder fra både Aalborg, Ikast, Toldbodgade og San Francisco 🏛️.

Og jeg har selv valgt dygtige webfolk fra usexede adresser, nogle gange helt uden fysisk adresse, til diverse projekter. De har kunnet dokumentere godt arbejde, og det er vigtigere end adressen. Der er ikke noget som at købe 150% af hvad Havnegades trængte webfolk kan præstere. For 1/3 af prisen og besværet.

Hjemmesiden er dog stadig kun et lille salgsargument. At skaffe kunder kræver stadig socialt talent, fremmøde og at man taler med mange mennesker. Derfor er de ellers så smukke og billige øer Samsø 🏛️ og Reersø 🏛️ ikke så velegnede for fjernarbejdere, der ønsker at bibeholde en komfortabel tilværelse og interessante arbejdsopgaver.

Teknologi <

Internet har gjort afstande mindre betydende. Men det er først med 256 kbit, at man for alvor kan mærke det. Derfor turde jeg først flytte til Lundby efter den 1. januar 2002 hvor ADSL kom til den lokale central.

Mobiltelefonen er også et stort plus, når man pludselig forlader storbyens cirkel. Man er på kontoret, eller i det mindste tilgængelig, selvom man sidder i toget, hos en kunde eller ligger på stranden. Mobiltelefonen har gjort gammeldags kontorhold endnu mere overflødigt.

Det kulturelle <

Ingen biografer. Ingen teatre. Ingen videoudlejning (med andet end 50 Hollywood-film). Ingen boghandel. Ingen musikforretning. Hvad gør man så?

Bibliotek.dk 🏛️. I Danmark er Lundby Bibliotek, der er på størrelse med et parcelhus og kun har bøger af Jane Åmund, alligevel større end Hovedbiblioteket i Krystalgade. Man bestiller bare sine cd'er, dvd'er og bøger på nettet og får dem leveret nogle dage efter. Bibliotek.dk har også flere udenlandske paperbacks end storbyens bedste boghandler. DVDel har en bestillingsvejledning 🏛️.

Internet er også yderst leveringsdygtigt i underholdning.

Aviser, radio- og tv-signaler skulle efter sigende også kunne modtages herude.

Biografer og teatre har ikke været det store tab for os. Med små børn er der alligevel sjældent mulighed for biograf og teater, og i en fremskreden alder har man alligevel set det meste, eller noget der ligner. 91 km. er heller ikke nogen hindring de par gange om året hvor der virkelig er noget at blive begejstret over.

Cafeer og restauranter er vort største kulturelle tab. Indkøb af egen espressomaskine og mere flid i køkkenet har dog kunne bøde lidt på misæren.

Det sociale <

Nogle mennesker elsker kontoret og kontorrutinen. Omgangen med kollegerne. Morgenbrødet og småsladderen. De bør næppe begynde at fjernarbejde. Fjernarbejde svarer til, at man låser døren til kontoret og - bortset fra en enkelt ugentlig dag - kun kommunikerer med folk via telefon og e-post.

Fjernarbejde har den store fordel, at man ikke skal se ud som om man arbejder, på dage hvor man ikke gider. Man kan bare holde fri.

Så længe man leverer

 • aftalte mængde til
 • aftalte tid i
 • aftalte kvalitet

er alle glade.

Er man effektiv, kan man måske klare sig med et par timers arbejde om dagen. Er man ineffektiv kan man risikere at skulle bruge en hel arbejdsdag, 5 dage om ugen. Det kan man også risikere hvis man er meget tro mod sin arbejdsplads og timelønnet.

Hvad med vennerne? Er 91 km ikke meget?

Vi foretog en objektiv, videnskablige måling. Selvom vi i byen boede under 5 km fra 80% af vores venner blev det efter børnenes ankomst alligevel aldrig til mere end en gang om måneden. Nu bliver det til flere gange om måneden. Vi overnatter i København og de besøger os hyppigere. Med 11 værelser er det ikke svært at have gæster.

Det samme gælder familien. Besøgsfrekvensen er ikke blevet mindre.

Det økonomiske <

Kan man holde transportudgifterne nede, er det billigere på landet. Den offentlige service koster mindre, og håndværkerne er billigere og bedre. Den store udgift, huset, er to-tre gange billigere end i Københavnsområdet. Det betyder for os, at vi kun skal skrabe 2.4 millioner sammen til kreditforeningen de næste 30 år. I byen ville det være umuligt for os at købe et hus på 500 m2.

Med et stort hus og lidt omgængelighed kan man også leje noget af sin plads ud. 4.000 kr. pr. måned i lejeindtægt betyder, at man selv er fri for at drage ud og kæmpe sig til ca. 7.000 kr. pr. måned.

På et år betyder det, at man kan slippe for at skaffe sig for ca. 85.000 kroners arbejde - eller bruge 48.000 kr. i Brasilien 🏛️ eller Bauhaus 🏛️.

Eller på en bil. Biler er meget dyre apparater. Det er meget svært at få dem til at koste mindre end 30.000 kr. pr. år. Efter skat. Det taler for, at man slår sig ned i en stationsby.

Vi opsummerer <

 • Fjernarbejde vil typisk tiltrække freelance-typer, folk der hellere vil have udsigt til noget grønt nu end til en grå eller sort lederstol om nogle år.

 • Det er let at blive fjernarbejder, hvis man er freelancer eller selvstændig. Det svære er at være freelancer eller selvstændig og få det til at løbe rundt økonomisk. Man kan støve rundt på diverse jobmarkeder (Freelancer.dk, freelanceweb.dk, FreelanceNøglen, job-i-staten.dk osv.), men gamle og nuværende kunder og deres venner kaster som regel mere af sig end jobmarkederne.

 • Som fastansat er det endnu sværere at blive fjernarbejder. Man er inde i et hierarki med fastlagte bevægelser og faste traditioner for afregning: "Vi ser din krop, du får penge".

 • En god hjemmeside hjælper kun lidt, men skriv en alligevel. Hvad du end laver: vis det i stedet for at sige det.

 • Hvis du vil vide mere, kan du altid kontakte en person fra 400 m2-gruppen:

  Kjeld Heising 🏛️ (Møn 1997)
  Abelone Glahn 🏛️ (Stubbekøbing 1999) og
  Steven Snedker 🏛️ (Lundby 2002).

  Abelone er i gang med at skrive en bog om hvordan man starter og fortsætter selvstændig erhvervsvirksomhed. Hun ved, at der en en verden til forskel mellem at være freelancer på supplerende dagpenge og momsregistreret virksomhedsleder.

  Kjeld sprang ud som selvstændig som 49-årig, og kan anbefale turistområder - de har restauranter og golfbaner. Kjeld er den eneste af de tre, der kan leve af at skrive.

  Steven forstår sig på det tekniske.

De sidste skodlinks <

De fine vejledninger om distancearbejde fra Bar-foka 🏛️ og HK 🏛️. Og så er det meste kun halvgammelt.

Europæiske telearbejdere se her! 🏛️ Gamle nyheder fra EU.

Telearbejderforeningen 🏛️ har også gamle nyheder. Næh hov, her var en nyere om et kontor i haven 🏛️.

"Jeg har set fremtiden!" udtaler Direktør Mads Skjern efter et besøg i Lundby.

Åh, så søg dog selv efter emnet på Google: distancearbejde 🏛️/fjernarbejde 🏛️. Der er meget mere.

Sådan så der ud i morges <