Årets dansker 2016: nøgleord kræver redaktionel og maskinel opmærksomhed

Med lidt redaktionel og maskinel indsats kan man sagtens klare masser af læser-feedback.

Jeg har lige været henne på Berlingske og stemme på Morten Frisch 🏛️ , børnenes stemme 🏛️. Om han vinder titlen eller ej, gør ikke det store. Stor folkelig interesse kan nok rive lidt ekstra Berlingske-artikler af sig og det var mine to minutter værd.

Men hvad så jeg så på Berlingskes indstillingsside 🏛️?

Forslag til Årets dansker 2016 hulter til bulter

Rod! <

Jeg fandt straks de redaktionelle kuglepenne frem og gav siden en pædagogisk overhaling:

Hvis folk - og det er både civile og redaktionsmedlemmer - får lov til at skrive frit, laver de mange uhensigtsmæssige ting.

  • Dubletter. Morten Frisch optræder tre gange. Og det bare på første side.
  • Synonymer. Folk indstiller nok Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Frederik Cilius Jørgensen af samme årsager.
  • Fejlstavninger og slåfejl. Lars Lykke Rasmussen, Pernielle Vermund.
  • Sammenblanding af navne og titler. Anders Samuelsen LA, Kulturminister Bertel Haarder
  • Manglende præcision. Hende Hækkeløberen

Man kan roligt sige, at der er brug for...

Redaktionel indsats <

De fleste skrivende redaktionsmedlemmer kan faktisk godt spotte dubletter, fejlstavninger, sammenblandinger og andet utøj. Med moderne teknologi tager det også kun 20 sekunder at afgøre at Hende Hækkeløberen 🏛️ formentlig er Sara Slott Petersen. En person, der har set OL eller interesserer sig for sport, kunne sikkert oversætte den manglende præcision på 1 sekund.

Jo tidligere redaktionen rydder op, jo mindre oprydningsarbejde er der i sidste ende. Jo mindre oprydning er der alt i alt.

Tidlig oprydning giver også hovedparten af systemets brugere en meget bedre oplevelse. De skal ikke vælge mellem 3 gange Morten, 2 gange Pernille og 4 varianter af Hendes Majestæt Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid II af Danmark. Deres indstilling lander på rette hylde i første hug.

Man kan dog give oprydderne en masse maskinel hjælp, så de ikke skal bruge al for meget tid på oprydning.

Det er anekdote-tid.

Maskinel indsats <

På CBS Observer/medie.cbs.dk startede vi med et almindeligt forfatterfelt. Ole Sørensen kunne skrive et indlæg og Ole Sørensen blev sat som forfatternavn. Klikkede man på forfatternavnet Ole Sørensen fik man alle Ole Sørensens artikler. Man fik også et billede, en lille biografi, kontaktoplysninger og alt andet godt.

Det fungerede fint.

Indtil Ole Sørensen skrev på vegne af CBS Students. Så fik vi en helt ny forfatter: Ole Sørensen, CBS Students.

Han havde skrevet én artikel og havde ingen forfatterprofil.

Rod!

Værre endnu. På et tidspunkt skrev han en artikel sammen med Niels Petersen og så havde vi det to-hovedede forfatteruhyre: Ole Søren og Niels Petersen.

Én artikel, nul forfatterprofiler. Rod!

Vi løste problemet ved at splitte forfatteren i to felter: forfatternavn og titel/tilhørsforhold. Og gav så mulighed for at tilføje et uendeligt antal forfattere til en artikel.

Når folk i dag propper forfattere på artikler på medie.cbs.dk, ser deres brugerflade sådan ud:

Så hvad er fordelene?

  • Ingen sammenblanding af navne og titler/tilknytning. En forfatter kan godt skrive på vegne af andre uden at blive en ny forfatter.
  • Typeahead. Når man har skrevet "San" springer systemet frem og anbefaler "Sanni Brandt" eller "Sanne Rasmussen". Man kan vælge hurtigt og rigtigt. Det nedbringer mængden af dubletter, slåfejl og stavefejl. Det samme gælder "CBS B", der hurtigt bliver til Bibliotek, Building Tomorrow eller noget andet, der formentlig allerede passer.
  • Vi kan sætte advarsler op til redaktionens rengøringsassistent. Både som e-mail ("En eller anden bums har netop oprettet "Lars Lykke Rasmussen" du kan gribe ind på [...]prize-2016/submission/438/edit") og på oversigtssider med de 10 seneste oprettede navne/titler. Vi har advarsler på nogle af vores stærkt trafikerede sider ("Ny bruger! Du må hellere undersøge om NN er ok på [...]user/7654/edit"). På CBS er typeahead dog nok til afværge 90% af alle de fejl redaktionelle brugere kunne have lyst til at begunstige systemet med. Men advarsler kan tidligt gøre opmærksom på "Hende Hækkeløberen" og få et redaktionsmedlem til at ændre det til meget mere præcise "Sara Slott petersen, OL-vinder i hækkeløb"

Se så! <

Med lidt snedig opbygning og lidt manuelt arbejde, kan man faktisk lave systemer der understøtter redaktionens og læsernes arbejde rigtig godt. I disse moderne tider med Drupal skal man ikke engang kæmpe særlig lang tid for at sætte ret arbejdsbesparende og selvkørende systemer op.

Der er, en stakket stund endnu, mulighed for at indstille en eller anden til årets dansker på Tante B. Og der er evig mulighed for at lære noget om nøgleord 🏛️ og Drupal 🏛️ her.

Vi sælger skamløst viden og assistance vedrørende