The Skeptic's Dictionary

Skeptikernes ordbog forsøger at lyse lidt forstand ind i de paranomales fantasiverden.


Sund skepsis er sund skepsis. Den kan redde en fra at lande i mange tåbelige situationer.

For megen skepsis på alle livets områder kan dog også være for meget. Albert Schweitzer har den godhed at advare os:

"Eftersom vort aandelige Liv er fuldstændig gennemtrængt af Skepticisme, er det bundraaddent. Derfor lever vi i en Verden, der i enhver Henseende er fuld af Løgn. Paa den Kendsgerning, at vi ogsaa vil organisere Sandheden, er vi nu i Færd med at strande og gaa under." (Fra mit liv og min tænkning, 1931).

Lad denne sætning nære din skepsis når du giver dig i kast med Skeptikernes Ordbog.

Skeptikernes Ordbog er skrevet af filosofiprofessor Robert T. Carroll fra Californien.

I 1994 fandt han ud af, at han som intelligent skeptiker ville rydde op i det morads af løgn og pseudo-videnskab der omgav en hel del emner - fortrinsvis "overnaturlige" fænomener. Han, der hverken troede på Gud eller Påskeharen, ville stille de spørgsmål overbeviste UFOloger og Scientologer ikke havde evnerne til at stille. Han ville med sin bredere baggrund lokalisere de begravede hunde mange af disse kult(ur)er desperat forsøger at skjule, og med hård logik grave dem op og udstille dem.

Det har selvfølgelig ikke været populært blandt de ramte, men successen er skyllet ind over Skeptikernes Ordbog.

Ordbogen, der blev påbegyndt i 1994 som et www-projekt, modtager hvert år hundredetusinder besøgende og tildeles priser af mange af dem, der nu beskæftiger sig med den slags.

Kvaliteten af de forskellige opslag er genrelt ganske høj. Professoren virker lidt tør, men det er nok bare en arbejdsskade. Med en pæn datter og interesser som folkemusik og maltwhisky kan han ikke være helt tabt bag en vogn. Og den akademiske baggrund hjælper ham til at udvise en misundelsesværdig grundighed. Værket er på 2.5 år vokset enormt og må have krævet et enormt antal mandtimer. Grundigheden hjælpes selvfølgelig også på vej af kommentarerne fra de mange tusinde læsere. Hvad enten de er enige eller uenige kan de levere nyttige synspunkter indenfor mange af emneområderne.

Bogen benytter sig nemlig af alle netværkets fordele: mange mennesker arbejder på at gøre den bedre, den opdateres løbende og der vises videre til yderligere information.

Det er også et smukt træk, at man gratis kan downloade hele molevitten - 1.2 Mb i alt. Gratis.

Nettet i en nøddeskal.

http://www.skepdic.com [Wayback-link]