Råd om korte links

Jo kortere Internet-adresse, jo længere kommer den omkring. Korte Internet-adresser kan bruges på papir og i radio/tv.

Jeg har netop sammen med Morten Juul 🏛️ afsluttet arbejdet på kortlink.dk v3.0 🏛️. Så nu er det bare at hoste op med erfaringer til jer, kære kunder. For kunder, det bliver I da efter denne gennemgang.

Vertikal gør det rigtigt <

Vil du have et link til denne artikel? Her: vertikal.dk/a216 🏛️. Det er ret enkelt. I skrivende stund har vi skrevet 216 artikler til vertikal.dk og nummer 216 hedder a216. Du kan også komme til artiklen ved at vælge det mere sigende vertikal.dk/kortlink. Sådan fungerer en fornuftig hjemmeside. Den kan umiddelbart få læsere via nyhedsbreve, e-mail, papir, radio og tv.

Sammenlign så det med http://www.hkblade.dk/hkwww/BLADE/HKBLADE.NSF/854c2971f7facb b8c125681c003541ef/1506bf33b6b43336c1256a5a0 04e0aa7?OpenDocument 🏛️, en absolut rædsom Internet-adresse, der ikke kommer særlig langt omkring. Det er den for stor og tung til.

Heldigvis kan den slags forkortes. vertikal.dk/58 leder præcis samme sted hen som den umuligt lange Internet-adresse. Vertikal.dk/58 kan bare bruges i e-mail - uden at knække. På papir - og folk har kræfter til at indtaste den. I radio - adressen kan endda huskes. Kan det blive bedre? En lille smule.

Vi har lige nu mange forskellige udgående links.

Kortlink.dk gør det ekstra rigtigt <

Vertikal.dk er et enkelt netsted skrevet af to eksperter. Vi linker ikke til flere end mange artikler rundt omkring på nettet, og tallet stiger ikke særlig hurtigt.

Det er anderledes på kortlink.dk.

På kortlink.dk kan alle få forkortet deres links (gratis). Her skal vi altså imødese tusinder og atter tusinder af brugere med hver hundreder af links.

Vi kunne, som med vertikal.dk, bare bruge et nyt tal hver gang. Men her inddrager vi også bogstaver. Så det, der på vertikal.dk ville have været den uhyrligt lange Internet-adresse kortlink.dk/42675 nu bliver til det kortere og lettere kortlink.dk/zzz.

De matematisk anlagte har allerede regnet ud at vi bruger 35 forskellige tegn på kortlink.dk, og har allerede spurgt sig selv "hvorfor dog ikke bruge alle 68 gyldige tegn?" Det ville dog kunne repræsentere 314.432 Internet-adresser på 3 tegn.

Men svaret finder vi hos ePosthuset.

ePosthuset lavede en smutter <

En gang i januar 2004 meldte jeg mig til ePosthuset 🏛️. Jeg registrerede mig med e-mailadresse, navn og cpr-nummer. De sendte adgangskoden til min folkeregisteradresse. Men de have brugt alle alfabetets tegn. Hvilket gav mig nogle problemer med at komme ind.

Var adgangskoden 2Z211BOO eller var den 2Z2I1BOO? Eller 2Z21IBOO?

Et halvt år tidligere havde vi på kortlink.dk besluttet at udrydde de problematiske, forvekslelige tegn. Ikke noget 1 og l eller 0 og O. Vi skar også store og bogstaver væk og satsede udelukkende på små. Eftersom vor målgruppe også var radio- og tv-journalister kunne vi ikke kræve af dem, at de skulle sige adresser som ved kortlink.dk/aAb - som alle ville høre eller i hvert fald huske som kortlink.dk/aab.

Korthed er guld <

Sidder du lige nu og administrerer et publiceringssystem (content management system) med umenneskelige adresser i retning af http://www.hkblade.dk/hkwww/BLADE/HKBLADE.NSF/854c2971f7facb b8c125681c003541ef/1506bf33b6b43336c1256a5a0 04e0aa7?OpenDocument

Så trøst dig ved nyheden om, at det ikke behøver at være sådan. Snart sagt alle publiceringssystemer kan få lige så korte (eller sigende) og brugbare Internet-adresser som vertikal.dk og kortlink.dk. Alt der kræves er nogle timers eksperthjælp.

Og hvor finder du mon eksperthjælpen?

Sjovt nok vil jeg anbefale eksperterne fra Kortlink.dk 🏛️ og Vertikal.dk.

Vi sælger skamløst viden og assistance vedrørende