Noget om SQL

Den eneste rigtige database at bruge på nettet er en SQL-database

Mere end et kartotek <

Når man først har stiftet bekendtskab med et effektivt værktøj som SQL, finder man ud af at de mange forskellige, småforkølede databaser, der fås til pc'er, ikke rigtigt rækker. SQL er brutalt men meget effektivt, og med fremkomsten af de to varianter MySQL og PostgreSQL er der atter kommet fart på SQL. De to systemer er næsten gratis, og så stabile og effektive, at de kan bruges til at løse næsten enhver databaseopgave.

Der er nogle små forskelle på dem med hensyn til faciliteter, men set fra et almindeligt perspektiv, er de stort set ens. PostgreSQL har nogle flere faciliteter, når det kommer til sikkerhed og integritet i databasen, hvor MySQL måske har en lidt større udbredelse.

Ån af MySQL's store fordele er at det er tilgængeligt på Windows, hvilket betyder at det er muligt at udvikle og afvikle SQL-funktioner lokalt på en pc.
Begge er open source og understøttes af stort set alle webhoteller med respekt for sig selv.

Hvis man vil udnytte dabaserne ordentligt uden at skulle lave det store programmer selv, findes der administrationsværktøjer til dem begge. De bedste er PHPWizards phpMyAdmin og GreatBridges phpPgAdmin, men MySQL's eget MySQLGUI er også fint.

Det er i øvrigt nemt at lave et abstraktionslag i ens kode, som gør at det er ligegyldigt, hvilken af de to man har adgang til, men det er en helt anden snak...

For folk, der er vant til at bruge mere avancerede, visuelle værktøjer kan et program som mySQL være noget af en brat opvågnen. Prisen for effektiviteten er et fuldkommen nådesløst interface, der kræver at man bruger sine taster og sin hjerne i stedet for sin mus og trial-and'error.

De nævnte værktøjer gør dog livet med både PostgreSQL og MySQL noget lettere. Jeg har kun arbejdet med MySQL og her er MySQL-folkenes eget Windows-baserede værktøj, MySqlManager, et alternativ, mens den virkelige killerapplikation er PHPmyAdmin, et komplet og meget stærkt administrationsværktøj, der gør det muligt at administrere flere databaser på forskellige servere. Programmet er så avanceret, at det uden problemer kan bruges som intranet til mange opgaver, så man ikke behøver bruge tid til at udvikle særlige intranetsider for at kunne vedligeholde sine data via web.

Lidt mere <

Læs min holdning til databaser i almindelighed og til dynamiske kontra statiske systemer i særdeleshed.