ChatGPT AI er vores gratis skribent

Også du kan få en gratis skribent af særdeles høj klasse. Det kommer til at betyde en hel del i fremtiden. Som er i næste uge.

Cille skriver vores kulturstof
Jeg skriver jævnligt noget kulturstof til de få læsere på Internetforbrugeren og de nogle flere brugere af stream-optageren TV4ever.

I sidste uge skulle jeg skrive en omtale af en dokumentarserie om kvindelige filminstruktører. Hvorfor ikke tjekke hvad ChapGPT vidste?

Jeg stillede den fire spørgsmål på tre minutter.... Og havde en perfekt artikel om kvindelige filminstruktører til kulturtillæget.

Noget tekst, det ville have taget mig to timer at skrive, var klar på tre minutter. 4000 anslag. Perfekt fomuleret og tegnsat. Lige til trykken! (som vi sagde i gamle dage). Lige til publiceringsknappen.

Du kan læse det hele ovre på: Internetforbrugeren - Se det på Nettet - Kvinder bag kameraet.

Lad os sige du har klikket på Kvinder bag kameraet-linket (på en laptop kan du højreklikke åbne linket i et nyt faneblad, lokke lokke) og skimmet artiklen.

Så tager jeg først dine indvendinger, siden perspektiverne i det her.

Indvending 1: Det er uvidende, amerikansk, upersonligt, tonen er en maskines <

Nej. ChatGPT kan både fortælle at Susanne Bier og Lone Scherfig er kendte/dygtige danske filminstruktører af hunkøn og skrive op og ned ad stolpe om deres film.

Men nu havde jeg kun brug for 4000 anslag (nok ikke engang så mange, folk  er blevet ret læsesvage/utålmodige det sidste årti).

Tonen er tilstræbt objektiv. Som et leksikon eller en morgenavis. Mindre irriterende end den personlige, konverserende tone du udsættes for nu.

Og AI-skribentens tone kan man sætte med en enkelt ordre. Svar som en komiker. Så kommer der kraftudtryk og overdrivelser i teksten. Den bliver mere levende. Med tiden kan man håbe på, at man - ligesom med illustratorerne - bare kan tilføje Svar som [kendt journalist].

Nuvel.

Kvinder bag kameraet er ubetvivleligt arbejde af morgenaviskvalitet.

Journalister og kommunikatører skriver den slags i lange baner hver dag.

Nu er vi så heldige, at maskinerne kan overtage så trivielt arbejde.

Det betyder at nogle mennesker mister deres indkomst og må finde på noget andet at lave.

Andre vil fortsætte i brancen. Men bare vride mange flere artikler ud pr. dag hjulpet af deres AI-skribenter.

"Hyp, hyp alle mine AI-skribenter!"

Indvending 2: Den ved for lidt til at dens arbejde er værdifuldt <

Den ganske verden - og folk kvikkere end os - har brugt de sidste uger på at falde ned af kontorstolen af ren og skær beundring over hvor meget ChatGPT ved. Eller måske rettere: kan formulere.

Den kan bestå juristernes indgangseksamen i USA. Den danske indfødsretsprøve. Den kan skrive programmer og læseværdige artikler om alt mellem himmel og jord.

Jeg har ikke kunnet få ChatGPT til at skrive noget lige så konkret og nyttigt som Martins nye AI-arbejdsstation (en "artikel" om hvordan man helt konkret, lige nu i Danmark køber en pc, der kan AI-illustrere, AI-transskribere). ChatGPT er en forsigtig-Per, der ikke tør/kan sige noget alt for konkret eller tidskritisk og heller ikke tør linke.  - Lidt som en dårlig skribent.

Men jeg skal ikke sidde og tro mig sikker i mit job. Den vil givetsvis snart turde/kunne lave et opkog af de bedste indkøbsartikler. Og modsat mig, vil den ikke bruge to timer på opgaven. Nærmere to sekunder.

Jeg må nok leve af min specialviden om hvordan man optimerer redaktionelle processor i et digitalt miljø. Jeg kan allerede nu se mange eksempler på hvordan man kan automatisere brugen af ChatGPT og dens kolleger.

Indvending 3: den laver for mange fatale fejl <

Den ved ikke alt, men udtaler sig med en Dunning-Krugersk sikkerhed af den anden verden.

Vi så på en af dens sjovere fejl i Open AIs chatbot er din gratis konsulent og Google-afløser.

ChatGPT vil klart have brug for et menneskes kyndige styring og fejltjek.

Perspektiv 1: AI-skribenterne bliver en fast del af alle redaktioner <

Alle vil bruge dem hele tiden. Og ikke med større skam end man ville bruge en synonymordbog, Wikipedia, journalistiske klicheer, bureaubilleder eller praktikanter.

AI-skribenten kan på sekunder levere et solidt stykke arbejde.

Perspektiv 2: AI-skribenterne bliver en fast del af alle søgemaskineoptimeringsbutikker og troldefabrikker <

At lave et leksikon, der ligger højt i Google og lokker mange søgende til, var engang et dyrt projekt, der krævede måneders arbejde af mennesker. Nu kan alle mulige lokkende artikler forfattes på ingen tid. Andre og endnu værre skurke har fået et kraftfuldt værktøj til at oversvømme området med møg, Bannons lyriske omtale af sit arbejde.

De russiske, kinesiske og arabiske troldefabrikker vil også blive pludseligt mere velformulerede. Ak.

Perspektiv 3: AI-skribenten bliver den dovne elevs hjælper <

I stedet for at kopiere fra Wikipedia eller opgaver fra en opgavebørs (kilder, der kan fanges af lærerens antiplagiat-software), kan elever sætte ChatGPT til at skrive opgaven. De meste pessimistiske siger at det nu er slut med evner, troværdighed og tillid. ChatGPT er det samme som få far og mor, der er hhv. cand.scient og cand.comm, til at skrive elevernes opgaver. Samfundet går under.

De mere optimistiske nævner, at ordblinde snart får lettere ved at klare sig.

Perspektiv 4: vi kommer til at tage æren for AI-skribentens arbejde <

I fremtiden er der ingen, der blærer sig med, at de har fået ny teknologi til at skrive en artikel om kvindelige filminstruktører. De tager bare æren for hver en formulering, der står i deres medie, pjece, annonce. Eller deres søgemaskineoptimerede salgssite.

Fortsætter vi også med at bruge forhåndsviste links, vil man kunne skrive og illustrere artiklen om kvindelige filminstruktører på 4 minutter.

Perspektiv 5: vi kommer til at navngive den. <

Cille skriver vores kulturstof
Jeg har kaldt den ny kulturskribent på Internetforbrugeren Cille. Vi døber vores robotter for at føle, at vi bestemmer, forklarer ekspert.

Cille passer godt med en yngre kvinde fra middelklassen, der har studeret journalistik, dansk eller kommunikation. Hun får i fremtiden lov til at lave det kedelige rugbrødsarbejde.

Og er hun for nøgtern: svar som en komiker.